Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka ruského hackera Nikulina prosí Zemana o pomoc, poslala mu dopis

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Moskva - Matka údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, který v pražské pankrácké věznici čeká na rozhodnutí o svém vydání, požádala prezidenta Miloše Zemana o pomoc při osvobození svého syna.

Dopis, který má redakce Izvestijí k dispozici, odeslala do Prahy Ljubov Sokirdonovová minulý týden ve čtvrtek. Upozorňuje v něm Zemana na údajně nezákonný postup české policie a prosí ho o pomoc. V úřadu českého prezidenta obdržení dopisu potvrdili, uvádí ruský list. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK potvrdil, že Pražský hrad dopis dostal. Další postup Zemana nechtěl komentovat.

"V rozporu se všemi normami mezinárodního práva syna několik hodin po zadržení umístili do psychiatrické nemocnice, přivázali mu ruce a nohy k posteli, násilně ho tam zadržovali, nedovolili mu chodit na záchod a odepřeli mu stravu. Po celou dobu mu injekčně podávali psychotropní látky, které potlačují vůli," píše podle Izvestijí Sokirdonovová. České úřady už minulý měsíc popřely zprávu stejného ruského listu, že se Nikulinovi ve vězení mimo jiné nedostává náležité lékařské péče.

Zeman průběhu ledna a února na téma Nikulin dvakrát mluvil s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. "Dlouhodobě prorusky orientovaný Zeman při obou z nich vyslovil názor, že Nikulin by měl být vydán do Ruska," napsal Respekt.

Nikulinova matka v dopisu prezidentovi píše, že je invalidní a že loni pohřbila svého staršího syna. "Můj (mladší) syn dal přednost pravdě před slibovaným prospěchem. Je mu jen třicet let. Zapřísahám vás, abyste mě této poslední naděje nezbavil," uvádí Sokirdonovová, podle níž bývalá česká vláda loni na "očividné porušení lidských práv" náležitě nereagovala.

Nikulinův advokát Vladimir Makejev ruskému listu řekl, že informovat Zemana o všech detailech případu je krajně důležité. Dopis prý může Nikulinův osud pozitivně ovlivnit.

Nikulina (30) zadržela v říjnu 2016 v Praze česká policie na základě amerického zatykače. USA ho viní z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox z let 2012-2013. O jeho vydání žádají Spojené státy i Rusko. Přípustnost extradice do obou zemí už potvrdily české soudy, konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti. Nikulin se možnosti vydání do USA brání tvrzením, že v zámoří nebude spravedlivě souzen.

Témata:  Miloš Zeman Rusko hacker Jevgenij Nikulin

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy