Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci i TOP 09 jsou připraveni se setkat se Starosty

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Lidovci i TOP 09 jsou ochotni se sejít se zástupci Starostů a nezávislých (STAN). Celostátní výbor STAN ve čtvrtek večer odsouhlasil, aby hnutí jednalo s ANO o podmínkách pro podporu vlády. Chce tak zabránit podílu KSČM a hnutí Svoboda a přímá demokracie na vládě. vlády.

Mezi podmínky Starostů patří prozápadní směřování republiky, programová shoda či neúčast trestně stíhané osoby ve vládě. "To co řekli včera (ve čtvrtek) Starostové, je to, co KDU-ČSL říká dlouhodobě. Jsme připraveni jednat o vládě stejně jako na diskusi s ostatními politickými stranami, kterou již vedeme poslední dva týdny," uvedl dnes předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Víme ovšem, že ANO o většinovou koaliční vládu nikdy nestálo a nestojí," doplnil.

"Já jsem rád, že vícero politických stran si uvědomuje vážnost situace. My jsme připraveni jednat se subjekty, které jsou připraveny uvažovat o nějaké podpoře koaliční vlády s hnutím ANO. Ale pro nás stále platí zásadní podmínka, že s trestně stíhanou osobou ve vládě být nemůžeme," řekl ČTK první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

"Jedná se o rozhodnutí hnutí STAN, které plně respektujeme. Se Starosty komunikujeme pravidelně a jsme samozřejmě otevřeni i dalším jednáním. Nadále však platí, že jakákoliv podpora vládě hnutí ANO je pro TOP 09 nepřijatelná," reagoval šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Předseda ODS Petr Fiala dal už ve čtvrtek najevo, že nevidí důvod ke schůzkám více stran, k níž vyzývali Starostové a na níž by se jednalo o možnosti, jak zamezit spolupráci ANO s SPD a KSČM. "Kdyby to (předseda ANO) Andrej Babiš myslel s ČR vážně, bude se snažit o vytvoření vlády složené z demokratických stran. On má ale v záloze SPD a KSČM a podle toho vede, respektive nevede, jednaní o vládě," napsal na twitteru.

Témata:  KDU-ČSL Starostové a nezávislí TOP 09

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy