Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středula varoval před odchodem Česka z EU. Znamenalo by to kolaps řady odvětví

Dům odborových svazů
Dům odborových svazů
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula dnes varoval před odchodem Česka z EU. Případný czexit by podle něj znamenal pro Česko kolaps řady odvětví, firem a propouštění. Ti, kteří o vystoupení z EU hovoří, nemají žádnou alternativu. Jen mystifikují obyvatelstvo v tom, že to může mít nějaký pozitivní závěr.

"Když se podíváme na čísla, tak dominance exportu do zemí EU absolutně překračuje ve všech mezích všechny ostatní teritoria, neboli, není zas takový zájem o náš export v jiných teritoriích," řekl šéf odborů na tiskové konferenci ministerstva průmyslu a obchodu. Nedá se také podle něj předpokládat, že kdyby ČR stanula mimo EU, že by tento zájem byl či že by investoři měli nadále zájem o Česko.

"Nejsme tak významní teritoriálně, nejsme tak velicí ekonomicky a tudíž bychom ty škody měli násobně větší, než se hovoří o škodách ve Velké Británii," dodal Středula.

Podle nedávné ankety ČTK mezi ekonomy a podnikatelskými svazy by případné vystoupení České republiky z Evropské unie bylo ekonomickou sebevraždou. Odchod z EU by znamenal ztrátu stovek tisíc pracovních míst a česká ekonomika by se podle některých dostala na úroveň Běloruska.

Zpochybňování členství Česka v EU znervózňuje některé zahraniční investory. Například minulý týden musel viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar vysvětlovat japonským investorům aktuální politickou situaci a její dopady na ekonomiku. Japonce zneklidnily informace z médií, kde se mluví v souvislosti s novou českou vládou i o setrvání ČR v EU. "Odmítáme jakékoliv zpochybňování našeho členství v EU. Vysílá to negativní signál zahraničním investorům," řekl Špicar.

Témata:  Josef Středula EU investice odbory czexit

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy