Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie bude stíhat řidiče kamionů, kteří převáželi uprchlíky

Policie ČR, Ilustrační foto
Policie ČR, Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Plzeň - Policie v pátek večer zadržela v kamionech na Plzeňsku 35 uprchlíků, z toho 11 dětí. Budou převezeno do zařízení pro zajištění cizinců. Zadržení řidiči a jejich spolujezdci jsou podezřelí z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

"Zjišťujeme v rámci Evropské unie, zda lidé nejsou vedeni jako žadatelé o azyl v jiném členském státě. A to za účelem zjištění, zda by v rámci dublinského systému a jeho nařízení bylo možné navrácení do příslušného státu, kde je cizinec žadatelem o azyl. Další možností je postup podle readmisní dohody se Slovenskou republikou, neboť kamiony přijely do České republiky ze Slovenska," popsala krajská policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Oba kamiony se podařilo zadržet díky spolupráci s německými policisty. První kamion policisté zastavili u Ostrova u Stříbra a druhý za Plzní na BČS nedaleko obce Šlovice ve směru na Rozvadov. Na místě policisté ihned zjišťovali, zda nejsou osoby ohroženy na životě.

Na obou místech byli zadrženi řidiči a jejich spolujezdci ve věku 26 let, 26 let, 29 let a 37 let. Policisté s nimi zahájili trestní řízení.

Cizinecká policie zadržela v Česku v roce 2017 celkem 172 tranzitních migrantů, zatímco v roce 2016 jich bylo 511 a v době kulminace migrační krize 2015 dokonce 2 294.

Témata:  uprchlíci Plzeňský kraj EuroZprávy.cz auto Policie ČR

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy