Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Foldyna chce snížit danění příjmů za práci v cizině

Jaroslav Foldyna /ČSSD/, poslanec
Jaroslav Foldyna /ČSSD/, poslanec
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna předložil ve Sněmovně novelu zákona o daních. Některé podmínky zdaňování příjmů českých zaměstnanců ze zahraničí by se podle ní mohly zmírnit. Nemusely by se zdaňovat jako superhrubá mzda, ale jen jako hrubá mzda.

Příjmy ze zaměstnání v zahraničí by se nenavyšovaly o povinné pojistné placené zaměstnavatelem. V některých případech by se dokonce tyto příjmy snížily o pojistné zaplacené zaměstnavatelem z hrubé mzdy zaměstnavatele v dané zemi.

Foldyna svým návrhem reaguje na situaci českých lodníků v Nizozemsku kteří musí v tuzemsku doplácet dlužné daně z příjmů, což řadě z nich působí finanční potíže, podle Foldyny je situace řady z nich až likvidační. Podle dohody s Nizozemskem musí čeští lodníci pracující na tamních lodích odvádět daně v tuzemsku. V minulosti ale odváděli daně v Nizozemsku a česká finanční správa je po nich nyní vymáhá. Problém už se v minulém volebním období několikrát řešil ve sněmovním rozpočtovém výboru.

Současný daňový zákon stanoví, že u příjmů poplatníků ze zaměstnání v zahraničí jsou základem daně tyto příjmy, ale navýšené o částku odpovídající pojistnému na zdravotní a sociální pojištění placenému zaměstnavatelem. Od tohoto zákona pak můžou poplatníci v různé míře stanovené zákonem odečíst daň zaplacenou v zahraničí.

Podle Foldynova návrhu už by se základ daně nenavyšoval o pojistné placené zaměstnavatelem. V případě zemí, se kterými má ČR uzavřenou smlouvu o zamezení dvojímu zdanění, ale mzdy zaměstnanců v druhé zemi se kvůli výjimce zdaňují v tuzemsku, by se dokonce základ daně snižoval o tamní zaplacené pojistné odváděné z hrubé mzdy zaměstnance. Foldyna navrhuje, aby se nové pravidlo vztahovalo už na letošní rok.

Témata:  daně Jaroslav Foldyna mzdy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy