Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč je na tom ČSSD tak zle? Zeman má jasno, nepřímo zaútočil na Sobotku

Chce Milan Chovanec jako svůj trumf na sjezdu vytáhnout podporu od Miloše Zemana?
Chce Milan Chovanec jako svůj trumf na sjezdu vytáhnout podporu od Miloše Zemana?
Foto: Twitter

Hradec Králové - Prezident Miloš Zeman za důvod poklesu preferencí ČSSD považuje to, že v čele neměla silnou osobnost. Nepřímo zmínil expremiéra Bohuslava Sobotku, který loni několik měsíců před volbami opustil funkci předsedy strany. Zeman varoval ČSSD, že pokud si znovu zvolí úřednickou bytost do čela, nezíská voliče se všemi důsledky.

Zeman delegátům sjezdu ČSSD v Hradci Králové řekl, že jeho vysvětlení setrvalého poklesu je pro ně možná zjednodušující, ale je přesvědčen o tom, že je pravdivé. Veřejnost totiž podle něj zná u každé strany v podstatě jen předsedu. Ten buď voliče dokáže strhnout, nebo je naopak odpudivý, nemá charisma, řekl.

"Protože nechci mluvit konkrétně o osobě Bohuslava Sobotky, dovolte mi, abych zvolil Miroslava Kalouska," zmínil Zeman bývalého šéfa TOP 09. Kalouska poté označil za odpudivého bývalého předsedu strany z pravicové části spektra. "Jinými slovy, dostali jste sedm procent především proto, že ve vašem čele nestála osobnost," podotkl prezident.

Zeman jako příklad zmínil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který zvítězil jako osobnost a o jeho okolí voliči nic netušili. "V úzkém kruhu členů jakékoliv politické strany známe klíčové funkcionáře, ale znají je i voliči? Ti znají většinou jen předsedu a nikoho jiného," řekl.

Sobotka odstoupil z funkce šéfa strany loni v červnu. Zdůvodnil to slabými předvolebními preferencemi. Roli volebního lídra na závěr kampaně zaujal tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Sobotka dnes na sjezd do Hradce Králové nedorazil.

Nepřítomnost expremiéra kritizoval jeho bývalý vnitrostranický rival Michal Hašek. "Je mi líto, že tu není. Já bych čekal, že přijede a minimálně složí účty za období, kdy byl šéfem ČSSD a vedl vládu, přičemž konec je poznamenán tím sedmiprocentním volebním výsledkem. Očekával bych, že k tomu přijde něco říct, určitě by mu dneska tady nikdo hlavu netrhal," řekl bývalý hejtman Jihomoravského kraje.

Témata:  Miloš Zeman Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy