reklama

Po několikahodinové diskusi se ke kandidatuře na předsedu přihlásilo sedm uchazečů a dostali po deseti minutách na proslov. Největší ohlas mělo vystoupení Zimoly, který rozdával delegátům růžové brýle a sám si je nasadil. U pultíku pak líčil realitu strany viděnou přes růžové brýle a následně bez nich.

Už v prvním kole volby neuspěl dosavadní úřadující šéf strany Milan Chovanec, který ČSSD vedl od loňské rezignace tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky.

"Přistupuji k vaší důvěře s pokorou," řekl v děkovném projevu Hamáček. Slíbil, že začne pracovat už od pondělí. Poděkoval také další šestici kandidátů na předsedu za férový souboj a Zimolovi k výsledku. "Byl to souboj argumentů," řekl Hamáček. Doufá, že ČSSD vyjde ze sjezdu jednotná a se silným týmem ve vedení. Do něj nikoho nepodpořil. Zimola delegáty požádal o důvěru ve volbě prvního místopředsedy.

Ve svém kandidátském projevu Hamáček uvedl, že ČSSD by měla jednat s hnutím ANO o účasti na nové vládě. Jinak by prý strana stála často proti vlastnímu programu, který vytunelovalo hnutí ANO. Sociální demokraté by měli podle něho usilovat o resorty, díky kterým je možné prosazovat stranický program. Zároveň s ohledem na trestní stíhání předsedy ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše uvedl, že účast trestně stíhaných ve vládě není možná. Poslední slovo o vstupu do vlády by podle něj měli mít členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

Před kandidátskými projevy vystoupil na sjezdu prezident Miloš Zeman. Nabádal, aby neodcházela do opozice, ale aby vyjednávala s hnutím ANO o novém kabinetu. Osobně však prezident soudí, že ČSSD by neměla požadovat vládní křesla, jen pozice náměstků. Zeman nechtěl radit, koho si mají sociální demokraté zvolit předsedou, neměla by to ale podle něho být "šedivá, nudná, úřednická bytost".