Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš trvá na jednobarevné vládě. Po ČSSD chce její podporu

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) za nejlepší variantu považuje, kdyby ČSSD umožnila vznik jednobarevné vlády ANO za dohodu na programu.

Babiš v Právu uvedl, že by se ale nebránil ani odborným nominacím ČSSD na náměstky i ministry.

ČSSD by mohla vládu tolerovat na základě programové dohody, řekl. Pokud by však sociální demokraté navrhli "dobré odborníky" na ministry či náměstky, je připraven o nich diskutovat.

I komunisté čekají, kam jednání o možné podpoře druhé vlády předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nasměrují schůzky šéfů obou stran s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš se Zemanem hovořil v neděli večer, předseda KSČM Vojtěch Filip navštíví Hrad ve středu odpoledne.

Očekávají se také jednání nového předsedy ČSSD Jana Hamáčka s Babišem a Zemanem. Filip na webu strany vyzval nové vedení sociálních demokratů, aby podpořilo snahu prosadit levicový program a zvážilo podporu nově vznikající vládě jakoukoli formou.

Minulý týden jednaly expertní týmy ANO a KSČM o konkrétních prioritách programu, například o zavedení sektorové daně či systému růstu minimálních mezd. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš popsal tato setkání jako sondáž, konzultace či seznámení.

"Navázali jsme pracovní kontakty, teď čekáme, jestli nám počínaje prezidentem přes naše předsedy vykolíkují terén, abychom věděli, v čem se pohybujeme," řekl Dolejš ČTK. Experti ANO podle něj žádný z návrhů KSČM hned nezavrhli. "Ale také se nedá říct, že bychom viděli vstřícnost," popsal jednání.

Témata:  Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy