Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovi ministři jsou pro změnu služebního zákona. V resortech chtějí mít své lidi

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministři v demisi hájí plánované změny služebního zákona. Tvrdí, že nemohou své resorty efektivně řídit, protože jim nyní zákon nedovoluje přivést si nejbližší kolegy. Poukazují rovněž na problémy při nesouladu s odbornými náměstky.

Kabinet dnes projednává volnější pravidla pro přijímání a odvolávání vysokých ministerských úředníků, o nichž hovoří premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Není ale jasné v jaké podobě ministři návrh, který po zveřejnění sklidil kritiku, dostanou. Babiš již avizoval, že ustoupí od plánu převést vedení státní služby z ministerstva vnitra pod úřad vlády.

"Není normální, že ministr přijde na úřad a nemá tam svůj tým. Jsou tam náměstci, kteří tam byli dříve, někteří bohužel jako političtí," řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. "Ministr je odpovědný za chod úřadu. On je zodpovědný vůči veřejnosti a on by měl mít právo mít kolem sebe svůj tým náměstků," řekl dále. Na nižších postech potřebnosti kontinuity rozumí. Novela by podle něj měla i více otevřít možnost zaměstnání na vysokých postech pro odborníky z venčí. "Dnes v zásadě i na pozici náměstka není možné dostat renomovaného experta z privátní sféry," uvedl.

Vadí mu také, že státní tajemníci mají větší pravomoci z hlediska personální politiky než ministr. Jako šéf resortu podal kárnou žalobu na státního tajemníka Iva Benedu, neboť ministerstvo je podle něho na tom po personální stránce špatně, obsazeno je pouze 65 procent míst. Nyní čeká ministr, který odvolal už dva šéfy nemocnic, na výsledek řízení, které vede náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Ministryně obrany Karla Šlechtová před jednáním vlády o diskutované novele upozornila, že vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), ve které stála v čele ministerstva pro místní rozvoj, přijala služební zákon, aby vyhověla požadavkům Evropské unie na čerpání fondů. Ke změnám je proto opatrná. Zákon přijala minulá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL s cílem odpolitizovat státní správu a omezit politické nominace do vedení ministerstev.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jaroslavy Němcové by měl ministr mít právo přivést si své lidi. "Na ministerstvu pracuje přes 20.000 lidí a nemůžete si přivést ani nejbližšího spolupracovníka, řízení jde pak velmi těžce. Jediné, co můžete, je státnímu tajemníkovi oznámit, že někdo neplní úkoly nebo je neplní tak, jak by je měl. On je třeba pokárá, nebo dá horší hodnocení," řekla.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová uvedla, že je otázkou, zda by i odborní náměstci neměli být "přesoutěžení" po pěti letech jako státní tajemníci, aby na sobě pracovali.

Témata:  vláda ministerstva Andrej Babiš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy