Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo má platit výjezdy hasičů k obézním pacientům? Kraje poukazují na zásadní problémy

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Středočeský kraj řeší převozy velmi obézních pacientů. Podle hejtmanství je u takových převozů nutná asistence hasičů, kteří pak ale zároveň mohou chybět třeba u požáru. Druhou otázkou je financování.

Zdravotní pojišťovny výjezdy hasičů k pomoci s převozem obézních pacientů nehradí. Jen loni se náklady hasičů za tyto činnosti přiblížily v kraji částce 4,5 milionu korun.

V roce 2016 bylo takových převozů kolem 50, loni hasiči asistovali záchranné službě už v 800 případech. "Často vozíme pacienty o hmotnosti mezi 200 až 300 kilogramy. Neodkladně převážených lidí s hmotností nad 180 kilogramů jsme v loňském roce převáželi 39, dalších 45 pacientů se transportovalo jako sekundární převozy mezi nemocnicemi k dalšímu vyšetření a ošetření," řekl provozní ředitel soukromé společnosti Trans Hospital Plus Bořek Bulíček.

Nejtěžším přepravovaným pacientem ve Středočeském kraji byl v loňském roce muž s váhou zhruba 320 kilogramů. Všechny tyto výjezdy museli hasiči zaplatit ze svého rozpočtu. 

Podle krajského radního Roberta Bezděka dospěla situace tak daleko, že je nezbytné řešit ji se všemi zúčastněnými složkami, tedy záchrannou službou i hasiči. "S vedením Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a zástupci kraje jsme se už dohodli, že budeme v současné době situaci průběžně zpětně vyhodnocovat a upřesníme, u kterých zásahů byla asistence hasičů oprávněná a u kterých nikoliv, abychom měli přesné počty pro jednání se zdravotními pojišťovnami," uvedl ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek. Míní, že by pojišťovny měly být schopné postarat se o své pacienty a tyto zásahy hasičům proplácet.

Problém je podle kraje také v případech, kdy jsou pacienti převáženi například na plánovaná vyšetření, nejde tak o akutní převozy. "V případě chronických onemocnění nebo klasické návštěvy lékaře řešíme problémy s tím, jak tyto lidi převážet do nemocnice, protože hasiči nemají povinnost s těmito neakutními transporty pomáhat. Ani v takové situaci tudíž není úplně jasné, jak převoz zabezpečit a kdo by jej měl hradit," řekl Bezděk. Nemocné s velkou nadváhou pak podle jeho slov převážejí v některých případech i vozy privátní záchranné služby.

Témata:  obezita hasiči zdravotní pojišťovny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy