Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda s důvěrou by byla ideální do léta, přeje si Zeman

Zeman zahájil jednodenní sjezd sociálních demokrat s jasným sdělením: Podílejte se na vládě!
Zeman zahájil jednodenní sjezd sociálních demokrat s jasným sdělením: Podílejte se na vládě!
Foto: Česká televize

Praha - Předseda KSČM Vojtěch Filip se dnes setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Informoval ho o tom, jak postupují vyjednávání o případné podpoře druhého kabinetu Andreje Babiše (ANO). Hlava státu by si prý přála, aby nová vláda získala důvěru do letních prázdnin.

Podle Filipa se Zeman zajímal o to, jak vyjednávání pokročila a jaký na to mají komunisté názor. "Museli jsme mu popravdě říct, že ne všechny věci se daří vyjednávat," řekl Filip. Pokroky podle něj jsou v otázkách zvyšování minimální mzdy nebo valorizace důchodů. "Zatím jsme nedospěli ke shodě v otázce daňového systému," uvedl Filip. Žádný pokrok pak podle něj nenastal v otázce zahraničních priorit.

Zeman přijede na sjezd KSČM, který bude 21. dubna v Nymburku. Zeman tam vystoupí s projevem a podle Filipa tam případně doporučení dá, pokud ještě vláda v té době nebude známá. "Netlačil na nás a varianty vyjednávání nechal plně na politických stranách," řekl Filip. Zároveň ale dodal, že by si Zeman přál, aby strany byly při jednáních aktivní a aby země v létě měla vládu s důvěrou.

Po Filipovi za Zemanem přijel předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Novinářům řekl, že chce od Zemana vědět, jaký formát vlády preferuje a jak vidí roli jednotlivých stran. "Jsme si plně vědomi toho, že to má v tuto chvíli v rukou pan prezident," prohlásil Okamura.

Témata:  vláda Vojtěch Filip Miloš Zeman

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy