Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sociální demokraté jsou pro přímou vládní spolupráci s ANO, pokud se shodnou na programu

37. sjezd ČSSD - Kongresové centrum GONG Ostrava
37. sjezd ČSSD - Kongresové centrum GONG Ostrava
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sociální demokraté dnes s hnutím ANO zahájili programová jednání pro případnou vládní spolupráci. Dávají přitom přednost přímé vládní spolupráci, pokud dospějí k programové shodě.

Nový předseda ČSSD Jan Hamáček po hodinové schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl, že mluvit chce ČSSD například o sektorové dani či progresivním zdanění, bránit hodlá privatizaci služeb.

"Žádná křesla, personálie jsme neřešili," řekl Hamáček. Znovu se vyjednávači obou stran sejdou za týden nad devíti rozpracovanými programovými body. 

"Naši experti zpracují vstupní materiály podle jednotlivých okruhů v oponentuře k programovému prohlášení vlády. Nad těmito prioritami se sejdeme znovu příští týden," uvedl Hamáček. Pokud vyjednávači naleznou shodu na programu, začnou řešit personální otázky.

"Jsem rád, že jsme si nezavřeli vrátka k dalšímu jednání," řekl k jednání s Babišem první místopředseda ČSSD Jiří Zimola, který Hamáčka doprovázel.

Sociální demokraté chtějí také obnovit proplácení prvních tří dnů nemoci, přičemž tento návrh už předložili Sněmovně, a zajistit růst důchodů a platů, vyjmenoval Hamáček. Zmínil se také o řešení problému exekucí a zabránění vyšší spoluúčastí pacientů. Ačkoli ANO odmítá například sektorovou daň, podle Hamáčka nepadlo na jednání ze strany ANO k žádné z oblastí jasné "ne". "Všechna tato témata jsou k jednání," míní.

Sjezd ČSSD dal Hamáčkovi v neděli mandát k zahájení rozhovorů. Uvedl ovšem, že pokládá za zásadní problém, aby v kabinetu zasedla trestně stíhaná osoba. Společná vláda se podle sjezdu sociálních demokratů nesmí opírat o podporu hnutí SPD. "Pokud bychom se dostali k personáliím, budeme se k tomu vracet, nyní jsme v rovině hledání programové shody," podotkl k tomu Hamáček.

Spolupráce ANO a ČSSD k většinové vládě nestačí, dohromady mají ve dvousetčlenné Sněmovně 93 hlasů.

Témata:  vláda Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy