Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už zase? Taxikáři chystají další protesty proti Uberu

protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Část pražských taxikářů se chystá v Praze od pondělí opět protestovat proti alternativním službám typu Uber. Opět se sejdou na Strahově. Zda podniknou protestní jízdu do centra metropole, zatím není jasné.

"Současný přístup vlády k problematice dopravy a amatérské chování ministra (Dana) Ťoka, který svým diletantským způsobem a zřejmě i zájmy lobbistů, chce řešit stav taxislužby, je absolutně a kategoricky nepřijatelný," uvedl předseda Sdružení českých taxikářů (SČT) Petr Polišenský. Kolik taxikářů se na Strahov sjede, není jasné. Dělí se totiž na několik skupin.

Společnosti Uber a Taxify dle Polišenského ignorují výzvu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), který je 14. února vyzval, aby legalizovali svou činnost. "Na trhu nabízejí nyní přes 3000 svých nelegálních řidičů, přepravců, kteří nerespektují zákony a dopouštějí se tím nedovoleného podnikání. Chceme, aby kompetentní úřady okamžitě znemožnily těmto subjektům nedovolené podnikání, a to tím že tyto aplikace vypnou," uvedl Polišenský.

Ministr dopravy v demisi Ťok chce se sněmovními stranami vypracovat širší novelu zákona o taxislužbě, která by vyřešila situaci kolem fungování alternativních služeb typu Uber. Původně plánoval kvůli protestům pražských taxikářů rychlé prosazení restriktivních opatření vůči alternativním taxislužbám. Prosazení novely však bude trvat asi rok.

Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300 a vadí jim, že řidiči Uber, kterých je asi 2000, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Témata:  taxi Praha ekonomika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy