Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mochově vypukl požár. Hlášen je třetí stupeň poplachu

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mochov - Hasiči zasahují u rozsáhlého požáru v areálu mrazíren v Mochově u Prahy. K ohni postupně přijelo až 150 hasičů, s plameny bojují pomocí výškové techniky. Zejména kvůli problémům s dopravou vody museli vyhlásit zvláštní stupeň poplachu.

"Požár se nám stále nedaří dostat pod kontrolu, musíme sem kyvadlově dovážet vodu," vysvětlil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Podle něj je ale jisté, že se plameny už nerozšíří mimo budovu. Hala byla kompletně zasažena a zřejmě bude nutná její demolice. Škodu majitel odhadl na 100 milionů.

Zásah podle mluvčího potrvá určitě do soboty. Pokud půjde vše dobře, vyšetřovatel by se na místo mohl dostavit v sobotu dopoledne. Okolí mrazíren zahalil hustý dým, obecní rozhlas lidi vyzývá, aby nevětrali. Na nedaleké dálnici D11 jezdí řidiči kvůli požáru omezenou rychlostí.

Hasiči se špatně dostávali k hořícímu zateplení haly. Na místo proto dorazili v rámci výpomoci i pražští hasiči, kteří sem dopravili takzvanou Kobru, speciální hasicí zařízení, jež dokáže vodním paprskem prořezávat sendvičové konstrukce hal. "Udělá to díru a pak to dokáže hasit, takže nám to hodně zjednodušuje přístup do míst, kam se nemůžeme dostat," uvedl Svoboda.

Na místě pracuje i chemická laboratoř, která monitoruje koncentraci zplodin v ovzduší. Podle Svobody zatím nezaznamenala zvýšené hodnoty.

V roce 2012 hasiči v areálu bývalých mrazíren už likvidovali požár jedné z hal, příčinou byla nedbalost. Při rozebírání konstrukce prázdného objektu byly porušeny požární předpisy. Rozsáhlý požár likvidovali hasiči v areálu mochovských mrazíren také o dva roky dříve, kdy se vznítila bývalá výrobní hala.

Témata:  Středočeský kraj EuroZprávy.cz hasiči požáry

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy