Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman vůbec není morální autoritou, tvrdí Michael Kocáb

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: SPOZ **www.spoz.cz**

Praha - Hudebník a politik Michael Kocáb tvrdí, že prezident České republiky by měl být morální autoritou, měl by být slušný, zdvořilý, což jsou hodnoty, které prý Miloš Zeman nenaplňuje.

Kocáb se domnívá, že v naší společnosti se dlouhodobě - alespoň u některých občanů - hromadí nesouhlas se změnou zejména zahraničně-politické orientace země, kterou reprezentuje Miloš Zeman svým příklonem k Rusku a Číně, tedy na východ. "To znamená odklonem od hodnot prozápadně orientované liberální demokracie s důrazem na oblast lidských práv. Tím ale máme na mysli i práva občanská, nikoli jen menšiny," řekl serveru Lidovky.cz s tím, že situace v poslední době akceleruje a je jasné, že polistopadová politika prochází určitým obratem.

Prezident by podle hudebníka měl být morální autoritou, měl by být slušný, zdvořilý, měl by pozitivně ovlivňovat společenskou atmosféru a měl by jednat se svými partnery včetně opozice bez arogance a s respektem vůči lidem jiných vyznání a kultur, což jsou hodnoty, které Zeman nenapňuje. "Měl by stát pevně za naším ukotvením v NATO a Evropské unii. Ačkoli to každý občan vnímá trochu jinak, tyto základy jsou pro všechny zásadní a shodneme se na nich. Nejdůležitější je, že by měly být zachovány hodnotové priority, které jsme přijali po roce 1989," dodal.

Na postu prezidenta je nyní Miloš Zeman, který "dokonce i přes hlavu vlády, která jen trpně přihlíží, mění zahraničně-politickou orientaci naší země. Podle posledního průzkumu veřejného mínění podporuje naše setrvání v EU už jen třetina občanů. To je alarmující. Hodnotový systém může podléhat konstruktivní kritice, pokud ho však úplně zrelativizujete, může to mít fatální důsledky," uvedl.

Kroměřížská výzva podle něj nechce nic jiného než dát prostor lidem, kteří mají alternativní názor ke smýšlení prezidenta republiky a kteří by se těžko dostali do veřejného diskurzu. "Ale i u prezidenta Zemana si například vážím jeho přístupu k Izraeli. Věci nejsou černobílé," připustil.

"Umím si představit celou řadu prezidentů, kteří by byli daleko horší. My to máme pozitivně vymezeno, tedy kdo bude zastáncem hodnot uvedených v Kroměřížské výzvě, kdo jim bude nejblíže, dostane naši podporu," přiznal Kocáb.

Témata:  Michael Kocáb Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy