Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si dnes připomněli únorové události roku 1948

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Únorové události roku 1948, nástup komunistického režimu k moci i jeho oběti si o víkendu připomněli účastníci na pietních akcích a shromážděních.

Varovali před omezováním demokracie a svobody, plíživým návratem totality, umělým rozdělováním společnosti i před přebíráním moci jednou stranou. Mnozí také za nynější vývoj v Česku kritizovali prezidenta Miloše Zemana a lídra hnutí ANO, premiéra v demisi Andreje Babiše.

Komunisté převzali v tehdejším Československu moc před 70 lety 25. února poté, co prezident Edvard Beneš přijal jejich požadavky i demisi ministrů. Mnozí účastníci pietních akcí mluvili o komunistickém převratu a puči, neslavném a smutném výročí či tragických únorových událostech.

Na Václavském náměstí se dnes odpoledne sešly stovky lidí na demonstraci za svobodu, demokracii a svobodné podnikání. Účastníci měli s sebou transparenty s protikomunistickými hesly i s nápisy s kritikou Babiše. Většina řečníků pak upozorňovala na možný opětovný nástup komunistů k moci, kritizovala prezidenta Miloše Zemana a působení Babišovy vlády v demisi. Podle nich je vládou jedné strany bez jakékoliv důvěry.

Dopoledne se dnes v Nerudově ulici v Praze sešli studenti, akademici i politici, aby si připomněli potlačený studentský pochod. Od budovy Českého vysokého učení technického 25. února 1948 vyrazilo na 7000 mladých lidí na Hrad. Chtěli požádat prezidenta Beneše, aby komunistům neustupoval. V horní části Nerudovy ulice je brutálně zastavila bezpečnost a lidové milice, jeden student byl postřelen. Událost připomíná pamětní deska, k níž účastníci položili věnce a kytice. Symbolicky pak pochod po 70 letech dokončili a došli k Hradu.

Podle rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka studenti dokázali před 70 lety překonat tlak doby a šli proti proudu událostí. Předseda studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima věří, že ve vyhrocených historických situacích by se studenti opět stali strážci demokracie.

Před Hradem dnes protestovali také aktivisté ze skupiny Kaputin. Své akci dali název Dost bylo vítězných únorů. Vadí jim plíživé omezování demokracie. Při střídání hradní stráže rozvinuli před Matyášovou bránou transparent s výzvou, aby lidé ve volbách přemýšleli, komu dávají svůj hlas.

Témata:  II.48 Češi demonstrace

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy