Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští týden se pošle návrh na vytvoření strany Alternativa pro Českou republiku

Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Už během příštího týdne by mohlo ministerstvo vnitra obdržet návrh na registraci politické strany Alternativa pro Českou republiku. Uvedl to mluvčí Bloku proti islámu Miroslav Adamec. V tuto chvíli zakladatelé alternativy sbírají potřebné podpisy.

Přípravný výbor Alternativy pro Českou republiku tvoří sociolog Petr Hampl, aktivistka Eva Hrindová a publicista Petr Štěpánek. Šéf Bloku proti islámu Martin Konvička by měl být do strany také zapojen a pravděpodobně bude šéfovat některé z krajských poboček, uvedl Adamec.

Blok proti islámu a vznikající strana mají spolupracovat, ale členské základny nemusejí být stejné. Ve spolku mohou být třeba ti lidé, kteří se chtějí občansky podílet, ale nechtějí být politicky aktivní

Konvička spolu s Hamplem ohlásili vznik nového politického subjektu koncem dubna poté, co Blok proti islámu vypověděl smlouvu o volební spolupráci se stranou Úsvit - Národní koalice.

Název odkazuje na německou Alternativu pro Německo, jež je označována za pravicově populistickou. Obě skupiny spolu zatím nespolupracují, Adamec ale do budoucna něco takového nevylučuje.

Blok proti islámu má na tuto sobotu naplánovaný sněm, kde by měl schválit nové stanovy a poté zvolit předsedu. Funkci chce obhájit lídr Martin Konvička. „Původní plán byl, že sněm bude teprve schvalovat, jestli se strana zakládat má, nakonec z různých důvodů to bylo uspíšeno," řekl Adamec. Hlavním důvodem je podle něj to, že zvažovaní kandidáti do Senátu chtějí do podzimních voleb jít už s podporou nové strany.

Témata:  Martin Konvička Blok proti islámu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy