Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co způsobilo požár haly v Mochově u Prahy? Příčina bude patrně známá až za několik týdnů

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Příčina požáru haly v areálu bývalých mrazíren v Mochově u Prahy bude známa zřejmě za několik týdnů. Vyšetřovatelé mají přibližně určené místo, kde podle svědků začalo v pátek hořet, špatně se k němu ale dostávají.

Vyšetřovatelé, kteří dnes přijeli na místo, mají kvůli velkému zničení budovy ztížené podmínky. Už vyloučili, že požár způsobila závada na elektroinstalaci, jelikož v zasažené části haly nebyla vůbec zavedena. "Nasazen byl pes cvičený na vyhledávání akcelerantů hoření, ani ten ale neoznačil žádné místo, takže bylo vyloučeno úmyslné zapálení," řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Jednou z verzí je podle něj stavební činnost na rekonstrukci části haly. "V části haly probíhala rekonstrukce, je možné, že by to mohla být jedna z možných verzí, ale je to otázkou dalšího šetření," dodal mluvčí. Vyšetřovatelům podle Svobody částečně pomohl také kamerový záznam.

V plechové hale začalo hořet v pátek dopoledne. Noční hašení komplikoval mráz, výšková technika i čerpadla na vozidlech zamrzala. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasiči přes 24 hodin pracovali ve zvláštním stupni poplachu. Chemická laboratoř nezaznamenala zvýšené hodnoty zplodin v ovzduší. Před požárem byly v části objektu uskladněné brambory, zbytek byl prázdný. V neděli dopoledne byl vyhořelý objekt předán majiteli.

Majitelem vyhořelého objektu je podle katastru nemovitostí společnost ZVO s.r.o. z Přerova nad Labem na Nymbursku, která se zabývá hlavně pěstováním polní zeleniny, brambor a obilovin. Zástupce generálního ředitele firmy Marek Špitálský se k události odmítl vyjádřit. "Jsem vázán mlčenlivostí kvůli vyšetřování, takže se nechci, ani nemůžu vyjadřovat," řekl ČTK Špitálský. Areál dříve patřil společnosti Mochovské mrazírny a.s. se sídlem v Mochově, krajský soud v Praze ale v prosinci 2012 rozhodl o prohlášení konkurzu na majetek této společnosti.

Dva vůbec nejničivější požáry v Praze od roku 2012 způsobily škodu přes čtvrt miliardy korun. Při prvním z nich v červnu 2012 hořelo v hangáru na ruzyňském letišti, oheň tam zničil letadlo ATR 42 Českých aerolinií, které vyčíslily škodu až na 300 milionů korun. V srpnu 2015 pak hořelo ve skladu textilu v tovární hale v pražských Vysočanech. Zničeno bylo zboží za zhruba deset milionů eur (přes 270 milionů korun), dalších deset až 15 milionů dosáhly škody na budově.

Témata:  Středočeský kraj EuroZprávy.cz požár mochovské mrazírny hasiči požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy