Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela zákona o státní službě? Vláda jednání odložila, Brusel může mít výhrady

Vláda
Vláda
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda dnes odložila jednání o novele služebního zákona odložil. Minulý týden ministři o plánovaných změnách diskutovali čtyři hodiny. Režim zaměstnávání náměstků na ministerstvech by mělo jejich častější hodnocení a možnost, aby mohli státní tajemníky hodnotit přímo ministři, nikoli jen vedení státní služby.

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš původně uvažoval o úplném zrušení systému dvou kategorií náměstků, tedy politických, které mohou jmenovat ministři, i odborných, které chrání služební zákon. Po minulém týdnu se zdá, že novela uvolní ministrům rozhodování o nepohodlných úřednících tím, že přinese možnost jejich častějších hodnocení.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes řekl, že bude prosazovat, aby o hodnocení státních tajemníků na resortech mohli rozhodovat sami ministři. Ministr školství Robert Plaga (ANO) vidí změnu hlavně v tom, že více otevře možnost přijímat do služby lidi zvenčí.

K opatrnosti ohledně změn zákona nabádala i dnes ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO), a to vzhledem k požadavkům Evropské komise, která na služební zákon váže možnost čerpání evropských fondů. Jak připomenula, už minulý týden se vláda shodla na tom, že novelu budou její tvůrci - ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) - konzultovat s Bruselem. Babišův záměr kritizuje opozice, mluví v té souvislosti o čistkách na ministerstvech.

Témata:  vláda služební zákon Karla Šlechtová Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy