Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti a ODS chtějí od Babiše vysvětlení ohledně možného odvolání šéfa GIBS

Bartoš, Ivan
Bartoš, Ivan
Foto: Martina Černáková / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) požaduje, aby rezignocal šéf GIBS Michal Murín. Předseda Pirátů Ivan Bartoš k tomu řekl, že bude od Babiše chtít znát důvody, proč chce odvolat takto vysoce postaveného člověka. Podle ODS kroky Babiše zdůvodňují, proč je aktuální její snaha zavázat vládu v demisi usnesením Sněmovny. To má omezit konání kabinetu bez důvěry.

Ředitele inspekce jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru. Mluvčí GIBS Ivo Mitáček zároveň uvedl, že od pondělí je v hlavním sídle GIBS v Praze kontrola z ministerstva financí. V průběhu února se Murín podle mluvčího opakovaně sešel s Babišem na úřadu vlády. "Premiér pozval ředitele na dvě schůzky, na kterých ho vyzval k rezignaci. Důvodem k odstoupení z čela Generální inspekce bezpečnostních sborů je údajná ztráta důvěry ze strany premiéra," uvedl Mitáček.

Kontrola z ministerstva financí v sídle inspekce je podle Bartoše šikanózní. Řečnicky se zeptal, zda tento postup "nezapadá do vyšetřování Čapího hnízda" a zda nechce předseda vlády v demisi dostat polici do svého područí.

"Trestně stíhaný premiér nutí šéfa inspekce, aby rezignoval," popsal situaci šéf sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura. Občanští demokraté proto budou podle něj trvat na záměru projednat ve Sněmovně usnesení, které by vládu v demisi zavázalo nečinit některé kroky. Pokud se na tom dolní komora nedohodne, navrhnou občanští demokraté zákon v podobném smyslu.

Témata:  Michal Murín Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bartoš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy