Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice kritizuje Babiše kvůli "likvidaci" Murína

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Opoziční strany připomínají tlak premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s dnes ohlášenou rezignací ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Podle nich vláda v demisi provádí personální čistky. Politici se ve svých reakcích zajímají také o to, kdo bude jmenován místo Murína do čela inspekce.

"Vypadá to, ze tlak Andreje Babiše, na ředitele GIBS Michala Murína byl nakonec úspěšný. Bohužel. A kdopak je na řadě teď?" uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Murínovo rozhodnutí opustit funkci respektuje. "Jinou věcí je aktivita premiéra Babiše, která měla jasný cíl - odstranění pana Murína z funkce. Cesta jeho likvidace byla ze strany premiéra v demisi evidentní," uvedl na twitteru. "Dlouhodobě sledujeme tlak premiéra na výměnu pracovníků v řadě institucí doprovázený politickým i mediálním tlakem za využití vágních odůvodnění. Nejen Piráti, ale i odborná veřejnost se oprávněně ptá, zda tyto personální čistky nejsou pouhým účelovým posilováním pozice ANO a dosazováním spřízněných lidí do klíčových pozic ve státní správě a nezávislých institucí," doplnil Bartoš.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila nebyl k odchodu Murína věcný důvod. "Šéf GIBS Murín očividně podlehl mocenskému tlaku ze strany Andreje Babiše. Nešlo o fakta, ale o snahu ovládat všechny bezpečnostní složky, včetně GIBS, a to v době, kdy je premiér v demisi sám vyšetřován," připomněl Pospíšil, že je Babiš obviněn z podvodu v případě farmy Čapí hnízdo.

Místopředseda STAN Vít Rakušan novinářům řekl, že se na dění kolem Murína dívá s podivem a obavami. Tlak na Murína byl enormní, takže se nediví, že skončil v nemocnici a okolnosti ho donutily k rezignaci. "Každému, kdo má trochu demokratického cítění, zůstává myslím určitá hořkost na patře," uvedl Rakušan. Byl by rád, kdyby Murínův nástupce byl přijatelný napříč politickým spektrem. Bude muset přesvědčit o svých kvalitách ve sněmovním výboru pro bezpečnost, dodal.

Témata:  Michal Murín Andrej Babiš Ivan Bartoš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy