Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rekonstrukce státu kritizuje Babiše: Neměl by vytvářet na ředitele GIBS veřejný nátlak

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně
Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle iniciativy Rekonstrukce státu by premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) při krocích vůči řediteli GIBS Michalu Murínovu na něj neměl vytvářet veřejný tlak a v kázeňském řízení s ním by se měl držet zákona.

"Premiér v demisi jako trestně stíhaný člověk nesmí svými kroky zpochybnit činnost bezpečnostního sboru," uvedla Rekonstrukce státu.

S ohledem na stížnosti státních zástupců nelze podle iniciativy vyloučit, že podezření ze spáchání kázeňského přestupku je důvodné a zahájení kárného řízení je na místě. Sporné však zůstává to, nakolik byly kroky vůči řediteli GIBS neodkladné.

Spor mezi Babišem a Murínem vypukl, když inspekce oznámila, že Babiš chtěl, aby její ředitel odstoupil do konce února, což by se obešlo "bez skandálu". Babiš poté začal Murína kritizovat veřejně. 

Pře vyvrcholila na jednání sněmovního bezpečnostního výboru, kde Babiš citoval z dokumentů státních zástupců, které byly vůči Murínovi kritické. Oznámil, že hodlá Murína dočasně zprostit výkonu služby. Opozice soudí, že se Babišova vláda snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Premiérův postup kritizuje i kvůli jeho trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo.

Témata:  Andrej Babiš Michal Murín Rekonstrukce státu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy