Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanova inaugurace se bude konat 8. března, standarta se tentokrát stahovat nemusí

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Svůj druhý prezidentský slib Miloš Zeman podepíše 8. března na Pražském hradě u stolu, který používal Tomáš Garrigue Masaryk. Na zhruba hodinový ceremoniál ve Vladislavském sále bylo pozváno na 700 hostů.

Slavnostní akt budou moct lidé sledovat na velkoplošné obrazovce na Hradčanském náměstí, zvuk bude přenášen i na třetí nádvoří.

Zatímco před pěti lety vypršel mandát tehdejšímu prezidentu Václavu Klausovi o půlnoci ze 7. na 8. března a Zeman jako nový prezident slib složil až o několik hodin později, letos se slib uskuteční ještě před uplynutím prvního mandátu. Zemanovi totiž první funkční období skončí až o půlnoci z 8. na 9. března. "Prezidentská standarta tak bude vlát nad Pražským hradem bez přerušení," poznamenal ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Slavnostní schůze horní a dolní komory Parlamentu, během níž Zeman složí prezidentský slib, je naplánována na 8. března na 14:00. Vedle senátorů a poslanců byli pozváni i hejtmani, primátoři a další představitelé kulturního a společenského života.

Na programu schůze Parlamentu bude pouze prezidentská inaugurace. "Pan prezident do Vladislavského sálu přijde v doprovodu své manželky, a to na fanfáry Valentina Haussmanna," podotkl Kruliš. Letos poprvé podle něj prezident slavnostní slib podepíše u stolu a na křesle, jehož autorem je slovinský architekt Josip Plečnik. Tento nábytek používal ve své pracovně Tomáš Garrigue Masaryk.

Ze sálu Zeman odejde jako nový prezident za zvuků fanfár z Libuše. Stejně jako v minulosti zazní po složení slibu státní hymna a 21 čestných salv z děl, které vojáci umístí na Petřín. V plánu je také Zemanův projev. Oproti minulé inauguraci, kdy Zeman poobědval s ústavními činiteli, se s nimi letos podle Kruliše setká po slavnostním aktu během číše vína, která je plánována ve Španělském sále.

Stejně jako v roce 2013 se i letos Zeman půjde poklonit ostatkům sv. Václava do katedrály sv. Víta. Při přechodu do Zlaté brány katedrály přes hradní nádvoří ho budou moct pozdravit jeho příznivci. Cestu bude lemovat čestná vojenská stráž, během přechodu se rozezní chrámové zvony.

Do Vladislavského sálu budou před inaugurací slavnostně přineseny historické prapory a zástavy za doprovodu husitského chorálu. V sále také budou v rámci výročí 100 let od vzniku Československa vystaveny kromě v kůži vázané Ústavy České republiky z roku 1993 také slavnostní provedení Ústavní listiny z roku 1920, které bude přineseno vojáky v dobových legionářských uniformách. Zavěšena v něm bude také originální standarta Masaryka s velkým státním znakem Československé republiky složeným z historických znaků Čech, Slovenska, Podkarpatské Rusi, Moravy, Slezska, Těšínska, Opavska a Ratibořska. Vystavena budou i nejvyšší česká státní vyznamenání Řád Bílého lva I. třídy a Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. "Obě tato vyznamenání má ze zákona propůjčen každý český prezident po dobu svého mandátu," dodal Kruliš.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Pražský Hrad

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy