Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko pošle 20 milionu korun na rozvoj uprchlického táboru

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha – Vláda by měla v nejbližší době projednat materiál, podle kterého chce ministerstvo vnitra poskytnout 20 milionů korun na rozvoj uprchlického tábora v iráckém Kurdistánu. Česko zatím letos v rámci programu na pomoc uprchlíkům a státům trpícím silnými migračními tlaky do zahraničí poslalo 45,7 milionu korun.

Finance by měly být vynaloženy na vybudování 353 ubytovacích jednotek s kuchyňkou a vlastním sociálním zařízením, do kterých se přestěhují syrské uprchlické rodiny žijící v provizorních přístřeších tábora.

Peníze by měly putovat do tábora Kawergosk, který byl původně vybudován jako tranzitní centrum. S přílivem nové uprchlické vlny na jaře 2013 se proměnil na uprchlický tábor s osídlením dlouhodobějšího rázu.

Pokud návrh projde vládou, tak peníze poputují Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který chce podmínky v uprchlickém táboře zlepšit. Předpokládaný termín dokončení výstavby se odhaduje na letošní říjen.

Témata:  uprchlíci Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy