Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud se zabývá zničením 58 obrazů na valtickém zámku, bývalý kastelán prý nařídil jejich zničení

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Břeclav - Okresní soud v Břeclavi zahájil hlavní líčení s bývalým kastelánem valtického zámku Michalem Tlustákem. Podle žaloby nechal své podřízené zlikvidovat 58 obrazů soudobých výtvarníků. Vznikla tím škoda 4,6 milionu korun.

Obrazy umělci vytvářeli od roku 1992 během výtvarného sympozia Velký formát. Jde o díla 39 výtvarníků ze šesti zemí. Mezi ně patřili také neúspěšný kandidát na českého prezidenta Vladimír Franz, slovenský výtvarník Vladimír Popovič nebo čeští výtvarníci Ivo Sedláček, Kamil Mikel a Petr Lysáček.

"Nedopustil jsem se jednání, které je mi kladeno za vinu, a popírám, že bych já nebo někdo z mých podřízených nařídil likvidaci historických nebo současných uměleckých děl," uvedl před soudem Tlusták.

Soudkyně přečetla i Tlustákovu výpověď z vazebního zasedání, kde řekl, že za zničení obrazů nese odpovědnost. K tomu dnes Tlusták uvedl, že vypovídal ve stresu.

Podle žalobce Jiřího Zemka nechal Tlusták zničit obrazy pravděpodobně v roce 2011. Motivace není zcela jasná. Na zámku se ale tehdy rekonstruovaly prostory, ve kterých později vznikla kavárna, právě v nich byly zničené obrazy původně uloženy. Stavebníci prostory potřebovali vyklidit.

Podle organizátora sympozia Jana Pospíšila byla zničena asi polovina sbírky, druhá polovina byla na zámku uložena jinde. Umělci na zničení děl přišli v roce 2014, kdy si chtěl jeden z obrazů vyzvednout Vladimír Franz. Později s Pospíšilem v prostorách zámku našli zbytky děl. "Byly tam uloženy rámy, jeden měl na sobě ještě zbytky mého obrazu. Bylo tam asi 18 rámů, ze kterých bylo vyřezáno plátno. Na základě toho jsem řekl, ať kastelán volá policii," uvedl dnes u soudu Pospíšil.

Témata:  obrazy soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy