Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko nebude přijímat uprchlíky podle kvót, slibuje Babiš

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes během interpelací ve Sněmovně prohlásil, že jeho vláda určitě nebude přijímat žádné uprchlíky na základě kvót EU. Žalobu, kterou Evropská komise v této věci na Českou republiku podala, označil za absurdní.

"Určitě nebudeme nikoho přijímat. Jsme principiálně proti, aby nám někdo diktoval, kdo v naší zemi má žít a pracovat. Kvóty rozdělují Evropu a jsou neefektivní," uvedl Babiš na dotaz poslance KSČM Jiřího Valenty.

Připomněl společný projekt zemí V4, které nedávno přispěly do fondu na podporu řešení migrace v Africe, spravovaného Itálií. V minulosti také Česko v migrační krizi pomáhalo například vysláním policistů do Slovinska, Maďarska či Bulharska. "Považujeme za absurdní, že nás žaluje Evropská komise za věc, která je nesmyslná," zlobil se Babiš.

Kvůli odmítání kvót je už od jara 2016 zablokována debata členských zemích o návrhu komise na reformu unijního azylového systému. Loni na podzim summit EU potvrdil zájem hledat konsenzuální řešení, o což se nyní pokouší bulharské předsednictví EU.

Evropská unie se nyní při řešení migrační krize soustřeďuje především na zlepšení ochrany vnějších hranic a rychlejší navracení těch, kdo na azyl v unii právo nemají.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy