Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka přijel americký konvoj, míří na cvičení Saber Strike

Konvoj jednotek U.S. Army
Konvoj jednotek U.S. Army
Foto: Latvijas Armija

Praha - Do České republiky opět zamířil americký konvoj. Od pátku do pondělí se američtí vojáci budou přesouvat přes naše území na cvičení Saber Strike 2016. K Američanům se při průjezdu připojí i česká armáda se svou technikou.

Hraničním přechodem Rozvadov na Tachovsku projelo dnes po 11:00 prvních 35 vozidel americké vojenské techniky z armádního konvoje, který míří na cvičení Saber Strike do Pobaltí.

Kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy má být konvoj vzhledem ke své velikosti rozdělen na devět částí. Mezi nimi mají být nejméně půlhodinové rozestupy. Antény mnohých obrněnců jsou ozdobené americkými a českými vlajkami, na některých vlají prapory s nápisem druhého dragounského pluku U.S. 2nd Dragoons.

Krátce po poledni přijela první část kolony do areálu dálniční policie a správy silnic v Ostrově u Stříbra, kde při zhruba půlhodinové zastávce vojáci z kanystrů dotankovali palivo.

Američtí vojáci jedou z bavorské základny ve Vilsecku. Do České republiky vstoupili oproti plánu o hodinu a půl později. Kolona, v níž nechybí modifikace kolového obrněného transportéru Stryker, vozy Hummer, lehká tažená houfnice a další technika, se zdržela na cestě Německem, údajně kvůli technickým potížím některých vozů.

První noc v ČR stráví v Praze v ruzyňských kasárnách, další dvě pak jedna část konvoje ve Vyškově a druhá v Přáslavicích. Součástí přesunu amerických vojáků bude i společné cvičení s českými vojáky zaměřené na střeleckou přípravu, vojenské ležení a řízení vozidel.

Témata:  U.S. ARMY Armáda České Republiky Martin Stropnický

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy