Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud se v úterý vrátí k Rathově korupční kauze

Rath, David
Rath, David
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Krajský soud v Praze se v úterý vrátí ke kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. V mezičase justice zamítla stížnosti Ratha a dalších obžalovaných na podjatost soudce Roberta Pacovského a jeho trestního senátu. Zatím není jasné, jak bude jednání po vynucené čtyřměsíční přestávce pokračovat.

Soud jednání přerušil loni v říjnu. Rozhodl, že chce nejprve vyřešit námitky podjatosti. Rath například tvrdil, že Pacovský o jeho případu nemůže rozhodovat nestranně a chce dosáhnout výměny soudce. Justice ale rozhodla o tom, že Pacovský a jeho senát podjatí nejsou.

Soud má nyní v plánu zatím 16 jednacích dní. Hlavní líčení bude pokračovat 12 dní v březnu a další čtyři dny v dubnu. Poslední jednání je zatím nařízené na 13. dubna.

Senát Pacovského v červenci 2015 Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve středních Čechách. Verdikt následně o rok později v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Letos se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz.

Za hlavní organizátory trestné činnosti obžaloba považuje Kateřinu Kottovou a Petra Kotta, kteří podle spisu přizpůsobovali veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory "velkým hráčům", kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali "křoví". Ve zrušeném rozsudku jim za to soud vyměřil 7,5 roku vězení.

V kauze je 11 obžalovaných, policie je pozatýkala v květnu 2012. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři a jednatelé zdravotnických společností. Soudy se kauzou zabývají od roku 2013.

Témata:  Kauza: Rath David Rath 1 Robert Pacovský

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy