Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chce navrhnout odvolání Ondráčka z čela komise pro GIBS. Dělá z nás blbce, zuří Jurečka

Zdeněk Ondráček
Zdeněk Ondráček
Foto: Česká televize

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) je pro odvolání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Předseda ODS Petr Fiala na twitteru oznámil, že Babiše bere za slovo a že Ondráčkovo odvolání navrhnou.

Babiš upozornil na páteční absence poslanců Demokratického bloku, kteří podle něj mohli Ondráčkovu zvolení zabránit. Babiš sám ale v pátek nehlasoval, z jednání Sněmovny se omluvil. Ondráček dostal 79 hlasů, ke zvolení jich potřeboval alespoň 78. Hlasování bylo tajné. Z Demokratického bloku (ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN) chybělo sedm poslanců. Osm absencí měla ČSSD a šest Piráti.

"Jsem zvědavý, zdali navrhnou odvolání Ondráčka. Pokud ano, tak já budu samozřejmě hlasovat pro jeho odvolání," uvedl Babiš na facebooku. Tentokrát prý přesvědčí i poslanecký klub ANO. "A pokud by to náhodou někdo nenavrhl, navrhnu to já," dodal. Včetně Babiše nebylo v pátek ve Sněmovně při hlasování přítomno 13 zástupců hnutí ANO.

"Věřím, že pan premiér Babiš dodrží své slovo. Společně máme 103 hlasů, pojďme do toho," reagoval Fiala s poukazem na počet poslaneckých hlasů ANO a ODS. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija nicméně na twitteru označila Babiše za pokrytce, který se chce vozit na vlně občanské nespokojenosti.

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na svém twitteru upozornil, že nikdo z vedení ANO se vůči Ondráčkovi jasně nevymezil. "Poslanec (Jiří) Bláha z ANO nám vysvětloval jak je Ondráček v pohodě a teď, až lidé jdou do ulic, tak Babiš pragmaticky otáčí a chce Ondráčka odvolat. Blbce z nás dělá!," uvedl. Lidovec Marek Výborný pak Babišovo vyjádření považuje za vrchol pokrytectví, účelovosti a populismu.

Předseda STAN Petr Gazdík Babišův naopak krok vítá. Podle něj to ukazuje, že veřejné míněné má ještě sílu něco změnit.

Témata:  Andrej Babiš Zdeněk Ondráček Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Marian Jurečka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy