Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři u soudu neuspěli, financování stran se měnit nebude

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny 18 senátorů na provedení série škrtů v zákonu o sdružování v politických stranách a politických hnutích. Senátoři v návrhu hovořili přímo o "převráceném Jánošíkovi", který chudým bere a bohatým dává.

Novelizace platná od začátku loňského roku podle senátorů ještě více rozevřela nůžky mezi etablovanými stranami a jejich menšími konkurenty.

Senátoři zpochybnili například podmínku tří procent hlasů ve sněmovních volbách pro nárok na stálý státní příspěvek. Dále se členům horní komory nelíbila podmínka, aby půjčky pro strany poskytovaly jen banky a další peněžní instituce. Podle senátorů tak mají snazší přístup k úvěrům velké strany, těm malým banky nebudou půjčovat tak ochotně.

Soud se na podnět senátorů zabýval také limitem na finanční dary stranám. Limit činí tři miliony ročně od jedné fyzické či právnické osoby. Poslední část výtek senátorů se týkala pravidel pro financování politických institutů stran. Mohou usilovat o získání příspěvku na podporu své činnosti. Systém je ale podle senátorů nastavený znovu tak, že zvýhodňuje strany dlouhodobě zastoupené ve Sněmovně.

Témata:  Ústavní soud ČR volby zákony

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy