reklama

Týdeník Respekt minulý týden napsal, že Babiš o seznamu řekl během jednání zástupcům Starostů a nezávislých (STAN). Na ministerstvech a státních úřadech má podle něj být 364 zástupců ČSSD. "Počítá (Babiš) s tím, že ČSSD nebude chtít o své lidi ve státních úřadech přijít," řekl šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Mladí sociální demokraté kvůli tomu poslali stížnost na ÚOOÚ, protože vypracování seznamu podle nich mohlo porušit zákon o ochraně osobních údajů. Prověřit by měl úřad i to, zda nejde o trestný čin.

"Shromažďování a zpracovávání informací o politických postojích konkrétně určených osob představuje podle našeho názoru neoprávněné a protiprávní nakládání s citlivými údaji, které se úzce dotýká i našich členů a členek," uvedl v tiskové zprávě předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček.

Mládežnická organizace ČSSD označila vědomé opatřování citlivých údajů za flagrantní porušení lidských práv a svobod. "Z článku v týdeníku Respekt není zřejmé, kdo pro Andreje Babiše daný seznam zpracoval, zda to byly stranické orgány hnutí ANO, státní orgány nebo třeba soukromá detektivní kancelář. V každém případě je toto fízlování v demokratickém právním státě absolutně nepřijatelné," uvedl Hlaváček.