Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ondráček odstoupí z čela komise pro kontrolu GIBS. Jsem rád, že našel soudnost, říká Zimola

Zdeněk Ondráček
Zdeněk Ondráček
Foto: Česká televize

Praha - Zdeněk Ondráček (KSČM) odstoupí z pozice předsedy komise pro kontrolu GIBS. Uvedla to dnes Česká televize. Odvolání Ondráčka navrhla zařadit na program nynější schůze ODS. Klub KSČM nyní ve Sněmovně požádal o dvacetiminutovou přestávku na poradu svého klubu.

Informaci potvrdila KSČM na facebooku. "Zdeněk Ondráček sám rezignuje na post předsedy komise pro kontrolu GIBS," uvedla strana. 

Tento krok ocenil například statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola. "Pan Ondráček se rozhodl vyslyšet hlas veřejnosti a sám odstoupit. Jsem rád, že našel soudnost a uvědomil si vážnost celé situace," uvedl na twitteru. 

Ondráček odstoupí z čela komise pro kontrolu #GIBS. Tlak veřejnosti má smysl. Není to zásluha Babiše, ale vás , na náměstích po celé zemi. Děkuji.

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) 6. března 2018

"Ondráček, KSČM i ANO pochopili, že tuto bitvu už nevyhrají. Děkuji veřejnosti, která včera sehrála v této věci významnou roli. A odhad: oběť KSČM bude bohatě odměněna a koal. partner ČSSD získá bonus v čele komise," uvedl lidovecký poslanec Marek Výborný. 

Bývalý policista, který před listopadem 1989 zasahoval proti demonstracím odpůrců režimu, byl do čela komise Sněmovnou zvolen na třetí pokus minulý pátek. Už dřív Ondráček prohlásil, že působení u komunistické policie nelituje. V českých a moravských městech se v pondělí odehrály protesty proti schválení Ondráčka do čela sněmovní komise. Největší demonstrace byla v Praze, kde tisíce lidí téměř zaplnily spodní část Václavského náměstí.

Petici proti zvolení Ondráčka podepsalo při pondělních protestech asi 14.000 lidí. Podle organizátorky demonstrace Lucie Kohoutové zhruba polovina podpisů pochází z demonstrace v Praze, kde odhadují organizátoři počet účastníků na 20.000.

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš o víkendu avizoval Ondráčkovo odvolání. Návrh na odvolání podala ODS, podporovat ho budou Piráti, ČSSD, TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) budou mít v otázce odvolání volné hlasování.

Témata:  Zdeněk Ondráček Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky KSČM

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy