Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Popularita Zemana se nemění. Prezidentovi důvěřuje 56 % Čechů, vládě o dost méně

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezidentovi důvěřuje 56 % Čechů, vládě 38 %. Poslanecká sněmovna má důvěru 32 % veřejnosti a Senát 34 %. Nejvyšší důvěře se těší obecní zastupitelstva a starostové (shodně 64 %). Ukázal to nový průzkum Centra pro Výzkum veřejného mínění (CVVM).

Hodnocení prezidenta Miloše Zemana se od loňského prosince téměř nezměnilo, důvěřuje mu 56 procent občanů. Častěji prezidentovi důvěřují či méně nedůvěřují lidé ve věku od 60 let výše, důchodci, lidé se středním vzděláním a vyučení bez maturity, obyvatelé Moravy, lidé z měst s populací od 15 do 30 tisíc, voliči ČSSD, ANO či KSČM a ti, kdo důvěřují ostatním ústavním institucím.

"Naopak nižší důvěru nebo vyšší nedůvěru k němu vykazují dotázaní ve věku do 44 let, absolventi vysokých škol, studenti, ženy v domácnosti, obyvatelé Čech a zejména Prahy, voliči ODS, TOP 09 či Pirátů, rozhodní nevoliči a ti, kdo nedůvěřují ostatním zkoumaným institucím," uvedli autoři průzkumu na soc.cas.cz.

Nejhůře je na tom stále Sněmovna, i když si proti počátku roku polepšila a stejně jako Senát se dostala na hodnoty z loňského prosince. Starostům a obecním zastupitelstvům podobně jako v lednu shodně důvěřuje 64 procent obyvatel. Proti lednu se téměř nezměnila ani důvěra v hejtmany a krajská zastupitelstva, kterým nadále věří více než dvě pětiny veřejnosti.

Spokojenost se současnou politickou situací v únoru vyjádřilo 17 procent dotázaných, o dva body více než v lednu. Naopak podíl nespokojených klesl o šest bodů na 44 procent. Šestatřicet procent se necítí být ani spokojena, ani nespokojena.

"Proti loňskému květnovému výzkumu, kdy byl zaznamenán výrazný propad spokojenosti a nárůst nespokojenosti s politickou situací v souvislosti s tehdejší vládní krizí, je patrný výrazný posun ve směru zlepšení vnímání současné politické situace. Nespokojenost v mezidobí poklesla o 23 procentních bodů při nárůstu podílů těch, kdo jsou 'ani spokojeni, ani nespokojeni", i těch, kdo jsou spokojeni," doplnili autoři.

Témata:  průzkumy Miloš Zeman prezident ČR vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy