reklama

"Občané svými podpisy i účastí na protestních shromážděních po celé republice dali najevo, že si nenechají od některých politiků líbit pohrdání demokratickými hodnotami a bojem za svobodu v roce 1989," řekla za organizátory pondělní demonstrace na pražském Václavském náměstí oznámila Lucie Kohoutová. Bude-li to nutné, jsou občané i pořadatelé protestů připraveni vyjádřit svůj nesouhlas znovu.

Zhruba polovina sesbíraných podpisů pochází z demonstrace na Václavském náměstí, kde se sešlo podle analýzy dat operátora T-Mobile kolem 25.000 lidí, ostatní jsou z protestů v 16 dalších městech i od občanů, kteří je jednotlivě posílali. Ohlas protestů napříč republikou svědčí o tom, že dělení země na Prahu a zbytek je pouhá manipulace ze strany některých politiků.

"Máme obrovskou radost jak ze síly, kterou tím česká občanská společnost prokázala, tak z civilního průběhu protestů. V obojím spatřujeme jak naději do budoucna, tak intenzivní signál směrem k politické reprezentaci, že česká veřejnost si ve svém čele nepřeje nejen komunisty, ale ani představitele dalších extrémních názorových proudů," dodal další člen organizačního týmu Vojtěch Otevřel.

Na facebooku už jiní lidé svolali v Praze další protest na pondělí 12. března. Tentokrát se lidé sejdou u sochy svatého Václava, odkud se mají v průvodu vydat k sídlu KSČM v nedaleké ulici Politických vězňů.

Ondráček byl do čela komise zvolen Sněmovnou na třetí pokus minulý pátek. Volba vzbudila mezi politiky i veřejností kontroverze jak kvůli jeho minulosti, tak pro jeho současný postoj k ní. V úterý se funkce předsedy komise vzdal, a předešel tak hlasování o svém odvolání. Řekl, že neodstupuje kvůli "pár křiklounům" v ulicích, ale kvůli obavám o bezpečnost své rodiny. Své kritiky ze středopravicových stran nazval demokratickou žumpou.