Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice kritizuje Zemanův projev: Taškařice a kýble špíny, Okamura je ale nadšený

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se po dnešní inauguraci společně s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou poklonili v katedrále sv. Víta ostatkům svatého Václava. Reakce na projev prezidenta ve Vladislavském sále jsou rozporuplné.

Zeman do katedrály přešel přes třetí nádvoří, kde na něj čekali příznivci i odpůrci, kteří ho vítali potleskem či na něj mávali protestními plakáty, na kterých měli napsané kritické vzkazy.

Obřad v katedrále zahájil Duka. Připomněl osobnost svatého Václava. Zemanovi požehnal a požádal ho, aby dodržoval právní stát. Poté společně odříkali otčenáš a následně zazněl svatováclavský chorál. Místo prezidenta na oltář položila tři květiny prezidentova dcera Kateřina. Zemana a jeho rodinu od katedrály odvezla limuzína.

Zemanovů projev? Podle kritiků taškařice a ubohost

Předseda ODS Petr Fiala byl smutný a zklamaný z toho, že si Zeman v inauguračním projevu vyřizoval soukromé účty. Vytkl Zemanovi vnášení neklidu do společnosti a rehabilitaci komunistické minulosti. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky byl projev "bez státnického nadhledu a jakéhokoli pozitivního pohledu do budoucna. Zato plný jedu a sebestřednosti".

"Obsahově mi projev přišel absolutně v pořádku," řekl naopak předseda SPD Tomio Okamura, podle kterého měl Zeman ve všem pravdu. "Mluvil o mediální manipulaci, o špatné novinářské práci, kdy skutečně manipulují veřejným míněním a lžou, mluvil o prosazování přímé demokracie. Mluvil o mediálním nálepkování," uvedl Okamura.

Zemanův útok na TOP 09 byl podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa logický, protože strana v minulosti nemilosrdně útočila na něj i jeho úřad. "Jestliže z jedné strany se útočí kamenem, prezident neuměl zaútočit chlebem," uvedl.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že Zeman projevem proti svobodě slova ponížil akt složení prezidentského slibu "na úroveň politické taškařice". Očekával, že se Zeman spíše zamyslí nad morálním stavem společnosti a nebude útočit na podstatné náležitosti demokratického státu. "Starého psa novým kouskům nenaučíš," řekl Pospíšil.

"Buďme rádi, že to nebylo možná ještě horší," uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který od Zemana očekával větší velkorysost. Podle něj se v době po zavraždění slovenského novináře nemusel navážet do médií, která mu nejsou po chuti. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka také uvedl, že si Zeman mohl útoky na svobodu slova odpustit.

Předseda poslanců STAN Jan Farský označil Zemanův projev za "žlučovitý a pomstychtivý". Doufal, že Zeman dokáže přeskočit svůj stín. Připomenul, že Zeman před pěti lety sliboval spojovat společnost, ale nikdy společnost nebyla rozdělena jako nyní. Senátor ČSSD a exministr Jiří Dienstbier uvedl, že Zemanův projev po složení slibu byla "mravní ubohost". "Kýble špíny a nenávisti, k tomu pár mnohokrát obehraných frází," uvedl na twitteru.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Petr Fiala

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy