Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Média rozcupovala prezidentův projev: Trapný a mstivý Zeman, je jako obehraná deska.

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Znovuzvolený Miloš Zeman si ve čtvrtečním inauguračním projevu podle tisku naprosto nemístně vyřizoval účty, namísto státnické vize jen opakoval otřepané plány. Prezident promarnil šanci ukázat smířlivější tvář, jak ostatně před volbami sliboval. Naopak dál rozeštvává už tak rozdělenou společnost, míní komentátoři.

Autor komentáře v deníku Právo zmínil obsáhlou pasáž věnovanou polozapomenuté Dělnické straně sociální spravedlnosti. "Dobrá, od člověka, který obráží sjezdy SPD a KSČM, lze pochopit snahu sdělit národu, že existuje ještě něco horšího. Ovšem v inauguračním projevu?" ptá se autor. Zmiňovat Bakalu v situaci, kdy drží u moci "trestně stíhaného miliardáře s problematickou minulostí" Andreje Babiše, je snahou ukázat na někoho jiného, a útoky na média klasickou technikou přeskakující desky.

"V jubilejním roce založení republiky nepadlo jediné slovo o demokratických hodnotách, na nichž byla vybudována. Den po narozeninách jejího zakladatele Tomáše Masaryka mu jeho nástupce nevěnoval pozornost. Místo toho zápasil v bahně," uvádí Právo.

"Prezident chce útočit, účtovat a mstít se," píše se ve sloupku Lidových novin (LN). Podle jeho autora Zeman papalášským odsouzením podnikatele Zdeňka Bakaly bez nároku na řádný proces dokázal zpřítomnit rétoriku 50. let.

"Čiré rozeštvávání, nehodné slavnostní chvíle... Zeman proměnil jeden z nejposvátnějších sálů v zemi v agitační středisko," napsal autor komentáře Hospodářských novin s titulkem "Zeman málem králem. Nudný, zpupný i trapný".

Nejde ani tak o to, co prezident řekl, ale kdy a kde to řekl, píše se v komentáři Mladě fronty Dnes (MfD). Zeman podle něj sice sděloval své legitimní názory, ale ve Vladislavském sále při obnovení prezidentského slibu to působilo "neuvěřitelně hloupě". "V roce stého výročí republiky se malichernosti, žluč a vyřizování účtů vůbec nehodí," uvedl autor komentáře.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy