Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemana kvůli projevu kritizuje i Klausův institut, posvátnost chvíle prý poskvrnil vyrovnáváním si osobních účtů

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana se nelíbí ani Institutu Václava Klause (IVK). Podle něj dal Zeman průchod své mstivosti a posvátnost chvíle poskvrnil skrytým vyrovnáváním si svých osobních účtů.

Podle člena správní rady IVK Ivo Strejčka bylo nemístné, aby část svého prezidentského poselství Zeman věnoval zbytečným útokům na média.

Stanovisko institutu, který založil Zemanův předchůdce v nejvyšší ústavní funkci, poukazuje na to, že Zeman se v projevu nevěnoval úvahám nad budoucností země.

"Své místo v jeho projevu sice nenašlo Zemanovo zamyšlení nad hodnotovou krizí západoevropské civilizace, jejíž jsme součástí, zato se do přímého přenosu dostal velkopodnikatel Zdeněk Bakala. I zde Zeman neovládnul sám sebe a nepochopil, že inaugurační projev je jiný žánr než beseda s občany v Ostravě," napsal Strejček.

Projev podle něj neodpovídal síle a vážnosti okamžiku, místu ani odpovědnosti, kterou v prezident přebíral. "Byl to nedůstojný, bohužel často i ponižující pohled," uzavřel Strejček.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Václav Klaus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy