Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Samková urazila islám, to je trestné i v Česku, říká turecký velvyslanec. Bude čelit žalobě?

Klára Samková
Klára Samková
Foto: Eva Javůrková

Praha - Nedávnými veřejnými výroky advokátky Kláry Samkové o islámu se začaly z vlastní iniciativy zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 i Česká advokátní komora (ČAK). Na dotaz ČTK to dnes uvedl státní zástupce Jan Lelek a mluvčí komory Iva Chaloupková. Právnička prohlásila na semináři ve Sněmovně, že islám je "zločinnou a zločineckou ideologií" a je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Dnes Samková řekla serveru iDnes.cz, že by Česko mělo vyhostit tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho, který její výroky kritizoval.

Seminář nazvaný "Máme se bát islámu?" se konal 18. května. Po projevu Samkové, která je bývalou členkou Bloku proti islámu, opustili sál někteří pozvaní diplomaté včetně tureckého velvyslance.

"Předmětnými výroky se zabýváme z vlastní iniciativy, a to už od okamžiku, kdy zazněly," potvrdil dnes šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Lelek informaci, kterou přinesl server iDnes.cz. Lelek doplnil, že státní zástupci věc postoupili policii a nyní čekají, jak ji policisté vyhodnotí. 

Na vystoupení Samkové zareagovala i profesní organizace advokátů. "Na základě informací, které přinesla média, byl tajemníkem ČAK podán podnět kontrolnímu orgánu ČAK, aby vystoupení JUDr. Samkové prověřil v tom smyslu, zda její projev byl v souladu s ustanoveními etického kodexu o chování advokáta," sdělila na dotaz ČTK mluvčí komory. Upozornila, že jde o standardní přešetření chování advokáta, takže žádné kárné řízení v tuto chvíli neběží.

Turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali považuje výroky Samkové za urážku islámu. V České televizi upozornil, že slovní útoky na jakékoliv náboženství jsou trestné podle evropského i českého práva. Svoboda slova má podle něj své limity. "Já si myslím, že zástupci České republiky by měli pana velvyslance diplomaticky vyhostit, protože se vměšuje do záležitostí cizího státu," reagovala na velvyslancovu kritiku Samková.

Ministerstvo zahraničí na incident reagovalo prohlášením, že podobné srovnávání islámu s totalitními režimy pokládá za nepřijatelné, a vyzvalo k mezináboženskému dialogu.

Témata:  Klara Samkova Islám

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy