Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruského hackera Nikulina není možné vydat, Ústavní soud odložil vykonatelnost

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina do Ruska i USA. Odklad potrvá, dokud ÚS nerozhodne o Nikulinově stížnosti.

Nebýt toho, že se Nikulin na ÚS obrátil, záviselo by jeho vydání už jen na úvaze ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Městský soud totiž loni konstatoval, že vydání je možné do obou zemí, které o Nikulina požádaly.

Ústavní stížnost sama o sobě nemá odkladný účinek. Soud však může rozhodnout o odkladu, pokud to není v rozporu s důležitým veřejným zájmem a jestliže by výkon napadeného rozhodnutí znamenal pro pisatele stížnosti nepoměrně větší újmu, než která při odkladu vznikne někomu jinému. Podmínky jsou podle soudců splněné.

Rusa zadržela česká policie předloni v říjnu v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s celkem devíti skutky z let 2012 až 2013. Údajně se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. USA požádaly o Nikulinovo vydání nótou předloženou českému ministerstvu zahraničí 16. listopadu 2016. Ministerstvo spravedlnosti však následně obdrželo extradiční žádost Ruska vydanou také 16. listopadu a podloženou zatykačem kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Zatykač vydal moskevský soud 10. listopadu 2016.

Ministr spravedlnosti podle nedávného vyjádření rozhodne o tom, zda vydá Nikulina do Spojených států, nebo do Ruska, hlavně podle závažnosti trestných činů. Nikulin v Česku také požádal o azyl, avšak neuspěl. V pátek jeho žalobu na vnitro projedná v pankrácké vazební věznici Městský soud v Praze.

Témata:  Ústavní soud ČR Jevgenij Nikulin Rusko hacker

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy