reklama

Incident v zeleni mezi ulicemi Pod Kavalírkou a Nad Kavalírkou se stal kolem půlnoci z 21. na 22. října 2016. Podle obžaloby se Čipera dostal do konfliktu s 25letým mužem a nakonec na něj nejméně jednou vystřelil. Tělo ráno objevili svědci, policie zpočátku neznala totožnost mrtvého. Po jeho smrti ho totiž další pachatel okradl.

"Podle mého názoru se o vraždu nejedná, ale jednalo se o nutnou obranu," uvedl dnes Čipera u pražského městského soudu. Obsáhle pak vyprávěl o tom, že se šel s manželkou vpředvečer události navečeřet do restaurace a že se jim po jídle udělalo špatně. Při cestě parkem se prý rozdělili a jeho někdo udeřil do hlavy. Když se probral, ležel na zemi a čelil kopům a úderům. "Pravděpodobně" prý vystřelil, ale nechtěl nikoho zasáhnout. Poté odešel domů.

"Je mi to velice líto, že k takové nešťastné věci došlo, ale útočníci v tom parku byli velmi zuřiví. Buď chtěli peníze, nebo... na mě to působilo dojmem, že mají požitek z toho násilí," řekl.

Skutečnost, že u sebe v kapse nahmatal zbraň, prý jeho samotného překvapila. Sportovní střelbě se prý totiž už dlouhodobě nevěnuje a zbraně uchovává v trezoru, odkud je vyndává jen jednou za pět let kvůli policejní kontrole.

Státní zástupkyně tvrdí, že Čipera byl při cestě parkem "v přesně nezjištěné míře" ovlivněn alkoholem. Obžalovaný odmítl, že by byl po návštěvě restaurace opilý. Trvá na tom, že se mu udělalo špatně z jídla. S partnerkou prý jedli tatarský biftek.