Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 neuspěla, zrušení přestupku za urážku úředníka vláda odmítla

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Od loňska hrozí za urážky úředníků pokuta až 10.000 korun. Sankce zůstanou zachovány, protože Babišova vláda v demisi dnes odmítla nový pokus TOP 09 o zrušení přestupku znevážení postavení úřední osoby.

Z obdobných důvodů předloni odmítla obdobnou snahu TOP 09 také tehdejší koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a ANO.

Kritici návrhu nesouhlasí s názorem předkladatelů, že přestupek pod hrozbou desetitisícové pokuty je nadměrným zásahem do rovnosti občanů. Podobná úprava existuje také v Německu, Estonsku, Finsku, Francii nebo v Polsku, uvedli vládní legislativci.

Přestupek mohou lidé spáchat jen při výkonu její pravomoci, v situaci, kdy úřední osoba nevystupuje sama za sebe, ale za veřejnou moc.

Zařazení nového přestupku do zákona vyvolala podle jeho obhájců praxe, kdy jsou úředníci nebo policisté cílem slovních urážek nebo nepravdivých obvinění. Poslanci TOP 09 naopak soudí, že skutková podstata "znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci" vytváří z úředníků privilegovanou kategorii lidí a může být zneužívána pro osobní mstu.

Témata:  vláda úřady přestupky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy