Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš není nadšený z vyhoštění ruských diplomatů z Británie

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi a šéf vládního hnutí ANO Andrej Babiš má vyhoštění 23 ruských diplomatů z Británie za velice nepříjemnou záležitost.

Před dnešní plánovanou schůzkou s britským ministrem pro brexit Davidem Davisem, kterého doprovdí nový britský velvyslanec Nick Archer, odmítl věc blíže komentovat.

Davis dnes bude jednat s Babišem a ministrem zahraničí Martinem Stropnickým. Schůzky se budou týkat uspořádání vztahů mezi EU a Británií po jejím odchodu z unie. Jednání o brexitu se budou věnovat premiéři a prezidenti členských států EU příští týden na summitu EU.

Britská premiérka Theresa Mayová v reakci na případ otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery dnes oznámila, že Británie vypoví 23 ruských diplomatů, které úřady identifikovaly jako nedeklarované pracovníky tajných služeb.

Na opuštění země mají týden. Rusko podle Mayové může za pokus o vraždu Sergeje a Julije Skripalových. Moskva obvinění odmítá, vláda zatím ale oficiálně nereagovala. Ruské velvyslanectví v Londýně vypovězení diplomatů označilo za nepřijatelné, neodůvodněné a neprozíravé. Skripalovou kauzou se dnes bude zabývat i Rada bezpečnosti OSN.

Témata:  Andrej Babiš Velká Británie Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy