reklama

"Ruské a proruské dezinformační kampaně cílí především na osoby, které formulují svůj pohled a názor na základě emocí. Racionální uvažování a logika věci tak jde často stranou. Problém je také v nedostatečné mediální gramotnosti a v principu, že v záplavě mnoha různých informací někteří lidé, a není jich málo, věří v podstatě pouze tomu, čemu věřit chtějí a co zapadá do jejich pohledu na svět," uvedl analytik pro The Student Times.

Tvrdí také, že některé nepublikovatelné výrazy jsou jednoduše projevem emocí, kdy takový člověk častuje protistranu různými vulgarismy nebo výhrůžkami. "Pro některé osoby je tento způsob komunikace v diskusi o různé problematice přirozený. To ve spojitosti s nižším všeobecným přehledem, nedostatečnou mediální gramotností a důrazem na emoce při formulaci svého postoje dává potenciál k tomu, že někteří lidé věří spíše různým anonymním webům s nejasnou strukturou, financováním apod. oproti zmíněným zavedeným médiím, které fungují transparentně, mají propracovanou redakční politiku a kladou důraz na kvalitu poskytovaných informací," podotkl.

Problémem je podle něj mediální gramotnost a jev, kdy lidé věří spíše tomu, co koresponduje s jejich vlastní identifikací. "V dřívějších dobách, před rozmachem internetu, byla oblast zpravodajství spojena pouze se zavedenými institucemi, ve kterých lze očekávat důraz na kvalitu a objektivitu. Bavíme se o svobodné společnosti, a ne o společnosti s autoritářským systémem řízení, kde jsou média zneužívána k prosazování cílů takových režimů,ů upozornil server student.e15.cz a dodal, že dnes je doba jiná a každý si bez jakýchkoli odborných předpokladů může na internetu založit svůj blog, nazvat ho „nezávislým a objektivním zpravodajstvím, co píše pravdu" a následně onu „pravdu" šířit.

Emoce podle něj lidem zatemňují mozek a racionální uvažování jde stranou. "Dotyčný tak jinou alternativu výkladu i přes sebelepší argumentaci protistrany jednoduše nepřijme, protože ji přijmout nechce," uvedl Máca.

Jedním z faktorů je podle něj postava prezidenta Zemana, který je otevřeně proruský. "Např. Washington Post ho nazval faktickým mluvčím Kremlu. Prezident je také označován za trojského koně ruských a čínských tajných služeb. S jeho osobou tak ruské a proruské vlivy u nás získávají nepsaného garanta, a to garanta vysoce postaveného. Hlasateli proruských postojů jsou i politici ze stran KSČM, SPD a někteří sociální demokraté. Tyto postoje také podporují další uskupení mimo parlament, která lze označit za radikální a antisystémová. Nejvíce viditelní a přímo napojení na Rusko jsou v tomto Bartošovy Národní demokraté," podotkl.