Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

REPORTÁŽ: Praha ve víru demonstrací? Češi mají pro politiky jasný vzkaz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

REPORTÁŽ - Je 14. března. Na Pražském hradě se koná večerní slavnostní koncert ku příležitosti znovuzvolení prezidenta republiky Miloše Zemana. Avšak tisíce občanů se sešly trochu dál. Václavským náměstím se od sedmi večer nesla hesla jako "Hanba, hanba!", zazněla česká i slovenská hymna a dav na konci své cesty došel až na Pražský hrad. Demonstrace, která na Facebooku zburcovala desetitisíce lidí, organizovaná skupinou AUVA, se nesla naprosto v souladu se svým názvem: „Zemane, ČT nedáme! Demonstrace za zachování svobody slova a médií“.

"Zestátnění médií považujeme za nepřípustné. Nedopustíme likvidaci svobody slova," zaznívá z úst mluvčího skupiny AUVA krátce po sedmé hodině večerní. Na Václavském náměstí se 15. března v tuto hodinu sešly odhadem tisíce občanů, aby vyjádřily svůj nesouhlas ke slovnímu útoku na veřejnoprávní televizi, který podnikl Miloš Zeman v projevu při své inauguraci.

Kromě kritických slov patřící vládě České republiky a jmenovitě hlavně Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi se od začátku připomínal ještě pietní akt naplánovaný na osmou hodinu a uspořádaný na počest zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně.

V rámci této události se hovořilo o tom, že Česko se nesmí dostat do fáze v jaké jsou teď naši sousedi, načež se skandovalo proti Robertu Ficovi, současnému premiérovi na Slovensku. Tato "mezinárodní chvíle" byla ukončena krátce před osmou hodinou minutou ticha, během níž celé Václavské náměstí osvítila světla tisíců mobilních telefonů a občané tak s pokorou uctili památku Jána Kuciaka a jeho nastávající. Celé emotivní gesto bylo zakončeno zpěvem české a hned, navazujíc plynule na ní, slovenské hymny.

S bouřlivým potleskem, skandováním, ale i zapálením svíček u sochy sv. Václava se dav začal pomalu přesouvat ke svému poslednímu cíli - Pražskému hradu. U sochy T. G. Masaryka se při té příležitosti vzpomenulo i na památku prvního prezidenta Československé republiky.

Zazněla hesla jako "Putinova děvka", "Na hradě straší", "Patříme na západ", ale také si i zde všichni zazpívali českou státní hymnu. Celá demonstrace se nesla v duchu tří hlavních témat; svobody slova, politické situace v ČR a na Slovensku a tu a tam se demonstrovalo pouze proti Andreji Babišovi.

Nutno říct, že po deváté hodině, kdy už se zvonilo klíči před branami Pražského hradu, dav pozbyl organizované formy a nebylo mluvčího, který by pronesl nějaká konečná slova k tomuto večeru, což podle mnohých demonstrujících byla škoda.

Den na to se bude konat ryze studentská akce s názvem Vyjdi ven, v rámci níž studenti vysokých a středních škol napříč Českem vyjdou přesně v poledne před budovy svých škol a fakult, aby tak vyjádřili nesouhlas s výrokem Miloše Zemana a podpořili veřejnoprávní média v jejich dalším fungování. 

Témata:  demonstrace Praha Ján Kuciak Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy