Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté mají jasno: Prioritou je dotáhnout jednání o vládě

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Širší vedení komunistů považuje za prioritu dokončit jednání o nové vládě. Po dnešním jednání výkonného výboru to strana oznámila na webu. Vláda bez důvěry je podle KSČM zdrojem nestability.

Demonstrace, které se odehrály v posledních dnech, považuje výkonný výbor strany za snahu ovlivnit povolební situaci v Česku. Postup vyjednávacího týmu širší vedení strany schválilo a doporučilo ho přijmout i ústřednímu výkonnému výboru, který se sejde příští týden.

"Prioritou je dotáhnout do finále vyjednávání o vzniku vlády. Vláda bez důvěry by byla nositelem nestability," stojí ve stanovisku z dnešního jednání. "Lidé právem čekají na praktické činy, a ne na rozviřování neklidu," pokračuje text.

Současný menšinový kabinet premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) nezískal důvěru Sněmovny. Prezident Miloš Zeman Babiše pověřil i druhým pokusem o sestavení vlády. Po sérii schůzek s předsedy stran Babiš ve čtvrtek uvedl, že nyní povede ANO jednání výlučně s ČSSD. S komunisty už ANO dokončuje dohody týkající se programových priorit. Společně se sociálními demokraty ANO nemá dostatek poslanců, aby vláda získala důvěru. Komunisté nechtějí do vlády vstoupit, jsou ji však ochotni podpořit.

ANO a ČSSD mají ve Sněmovně dohromady 93 poslanců. Komunistů je 15, pro získání důvěry by tak vládě ANO a sociálních demokratů stačil i odchod zástupců KSČM v době hlasování ze sálu.

Témata:  KSČM vláda

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy