Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znepokojený Drahoš: Nevidím se, že tolik lidí vyšlo do ulic demonstrovat proti Zemanovi

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš je podle svých slov znepokojen tím, jak se vyvíjí situace v České republice. vůbec se prý nediví, že se do ulic českých měst vydávají demonstranti.

„Se znepokojením pozoruji neustále se stupňující útok na nezávislost České televize ze strany nejvyššího ústavního činitele, který by měl být garantem základních demokratických pilířů společnosti jako jsou právě nezávislá veřejnoprávní média. Děje se bohužel pravý opak,“ upozornil muž, kterého Zeman ve druhém kole prezidentské volby porazil.

To, že se lidé bouří, je podle něj v takové situaci pochopitelné. „Není tak divu, že po celé zemi opět vyrazilo do ulic mnoho lidí, aby s tímto chováním vyjádřili nesouhlas. Aktivní občanská společnost by měla být zdravým jádrem každé dobře fungující demokracie. I já mám v plánu se v její podpoře nadále angažovat,“ slíbil Drahoš.

Někdejší šéf Akademie věd ČR má v plánu kandidovat na podzim kandidovat do Senátu v Praze 4. O místo v horní parlamentní komoře se chce ucházet jako nezávislý kandidát. „Začátkem příštího týdne vám kromě své kandidatury do Senátu představím konkrétní plány a témata, o nichž by se měla vést seriózní veřejná debata. Pokračujeme!“ vzkazuje svým příznivcům.

Fakt, že lidé dokáží veřejně projevit své názory, ocenil i další bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer., „Když Miloš Zeman oslavoval znovuzvolení, před Pražským hradem a v mnoha městech protestovaly tisíce lidí proti jeho útokům na novináře a Českou televizi. Dnes v poledne budou studenti z celé země stávkovat na obranu ústavních hodnot. Máme naději. Občanská společnost je slyšet!“ zaradoval se Fischer.

Témata:  Jiří Drahoš demonstrace Miloš Zeman

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy