Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČSSD se to pěkně hádá: Uplakánky nechte doma. Je potřeba napravit, co jste zdr.... !

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – ČSSD vyjednává s hnutím ANO o vládním angažmá. Vedení strany sice zatím nediskutovalo o tom, o jaká ministerstva by se měla strana ucházet, prozradilo ale, kolik by jich mělo být. Někteří straníci dávají najevo, že jsou s dosavadním vyjednáváním spokojeni, najdou se ale i tací, kteří hnutí ANO nemohou přijít na jméno.

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček novinářům po pátečním zasedání předsednictva strany řekl, že by za důstojné považoval obsazení pěti resortů. Strana by prý měla usilovat o ministerstva blízká svému programu, ale také o ta, kde má hnutí ANO střet zájmů.

Místopředsedové hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a Richard Brabec by byli ochotni pro sociální demokraty vyčlenit ve vládě vedení maximálně čtyř ministerstev. Jedním z nich by mohl být takzvaně silový resort. Oblasti financí se ale ANO vzdát nechce. Faltýnek přitom připustil, že Hamáček jako někdejší stínový ministr obrany rozumí armádě.

Premiér v demisi Andrej Babiš nechtěl personální záležitosti vyjednávání o vládě komentovat. S Hamáčkem se podle něj shodli, že nebudou vyjednávat přes média. K počtu ministrů Babiš řekl, že je „potřeba vzít kalkulačku a spočítat poměry". Podle jeho propočtů nárok ČSSD na ministerské posty vychází na 3,5, dodal.

Někdejší senátor a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach patří k těm,, kteří předchozí vedení ČSSD kritizovali. Patří také k zakladatelům platformy „Zachraňme ČSSD“. Na facebooku prozradil, že je s vyjednáváním zatím poměrně spokojený. „První krok k možnému povolebnímu uspořádání s většinovou podporou sněmovny. Je potřeba tvrdě vyjednávat. Uplakánky nechte doma,“ vzkázal svým spolustraníkům.

Jinak se ale na vyjednávání s ANO dívá Antonín Seďa, který v letech 2002 až 2017 působil jako poslanec ČSSD za Zlínský kraj. „ČSSD by měla konečně opustit oportunní chování a měla by konečně říci, zda podpoří vládu s trestně stíhaným premiérem nebo nikoliv,“ uvedl na facebooku.

Lidé podle něj čekali a čekají změnu politiky a ne její pokračování. „A řekněme veřejnosti, co bude prosazovat sociální demokracie ve vládě a neomílejme pořád personální požadavky ve vládě. Tohle je cesta k té záchraně ČSSD? Já si to nemyslím a osobně se domnívám, že si to nemyslí, ani většina členské základny,“ dodal Seďa.

Jeho slova ale Škromach šmahem zkritizoval. „Tondo nechej na vedení co vyjedná. Je potřeba napravit, co jste zdr.... !“ vzkázal mu.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO vláda Zdeněk Škromach Antonín Seďa

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.