reklama

Zeman je přesvědčen, že Česká televize je médium TOP 09, dokazuje to podle něj i odchod zástupců této strany z Vladislavského sálu během jeho inauguračního projevu. „Když tady včera byla demonstrace za svobodu slova, víte, za co ti demonstranti demonstrovali? Za svobodu televize vůbec ne. Demonstrovali za Kalouskovu televizi,“ tvrdil ve čtvrtek prezident.

Ve svém inauguračním projevu prezident s odvoláním na odborný průzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy uvedl, že v ČT byla zvýhodňována TOP 09. Dokument si nechala vypracovat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, nicméně analýza byla několikrát zpochybněna, a nakonec i sama RRTV uznala, že je nekvalitní. ČT v reakci na kritiku upozornila, že studie nakonec vůbec nebyla použita.

Zeman je však přesvědčen, že závěr analýzy je správný. Dokazuje to podle něj i „pochodové cvičení“, které předvedli politici TOP 09, kteří při inauguračním projevu na protest proti kritice ČT opustili sál. „To demonstrovaly 4000 lidí proti těmto dvěma větám? Svatá prostoto, demonstrovali ve prospěch Kalouskovy televize a ničeho jiného,“ je přesvědčen prezident.

„Buď ty dvě věty neznají a to je jejich chyba, anebo tam jdou se zlou vůlí a to je ještě horší. Za blbost se musí platit. A mně je těch chudáčků líto. Já neútočím na svobodu slova. Nikdy jsem proti ní neřekl ani jednu jedinou větu. Moje kritika České televize je podléhání Kalouskovi a jeho straně. Což mimochodem odchod TOPkařů z Vladislavského sálu dokonale prokázal,“ nešetřil kritikou Zeman. Lidé podle něj mohou demonstrovat za levnější pivo, ale neměli by protestovat proti výsledku voleb.

Jeho slova nenechala klidným Miroslava Kalouska, do kterého se Zeman opakovaně opřel. „Pan prezident nám zdvořile doporučil, abychom demonstrovali za levnější pivo a nestarali se o svobodu slova. Ty tisíce studentů, které dnes v celé zemi vyšly před školy, na to mají jiný názor, Miloši. A budoucnost patří jim. Ty už žádnou nemáš,“ vzkázal prezidentovi šéf poslanců TOP 09.