Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman poslal gratulaci čínskému prezidentovi ke znovuzvolení. Věří v další setkání

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman v neděli pogratuloval čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi ke znovuzvolení. Zeman mimo jiné uvedl, že se vztahy mezi ČR a Čínou v posledních letech prohloubily a zintenzivnily. Věří, že i v následujících letech bude tento pozitivní vývoj pokračovat.

Prezident Si Ťin-pching byl zvolen na další pětileté volební období v sobotu. Strategické partnerství obou zemí již podle Zemana přináší konkrétní výsledky. "Oceňuji úspěchy v mnoha oblastech naší spolupráce a věřím, že i u dalších našich společných projektů ekonomického charakteru dojde k jejich naplnění," napsal český prezident.

Zeman si váží osobního přátelství se Si Ťin-pchingem, navázaného při vzájemných setkáních. "Pevně doufám, že i v průběhu našich druhých volebních období se nám podaří osobně se setkat," uvedl český prezident, který patří k nejvýznamnějším propagátorům prohlubování česko-čínských vztahů.

Jedním z prezidentových poradců je šéf čínské společnosti CEFC Jie Ťien-ming. Podle některých médií byl ale šéf CEFC zatčen v polovině února kvůli podezření z ekonomické kriminality. CEFC ani čínské úřady dosud zatčení oficiálně nepotvrdily. Minulý týden byl v Číně i Zemanův kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík, aby informace o zadržení šéfa CEFC ověřili. Výsledek cesty dosud Hrad nekomentoval.

Témata:  Miloš Zeman Si Ťin-pching 1 Čína

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy