Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

100 dnů Babišovy vlády? Zatím se řešily spíše personálie. kabinet slibuje hory doly, koketuje s extremisty

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda Andreje Babiše už stihla naslibovat investice v řádu desítek miliard korun do sportovní či kulturní infrastruktury, silnic a také slevy na jízdném pro penzisty a studenty a zvláštní navýšení důchodů. Opozice vládu kritizuje, protože slibům nebude možné dostát v době, kdy ekonomika nebude růst jako dosud.

Sto dní od ustavení vlády uplyne v pátek 23. března. Opozice Babišovi vytýká vedle populistických slibů i sporná personální rozhodnutí a permanentní kampaň.

Soudy budou zřejmě rozhodovat o několika případech odvolaných odborných náměstků, kteří na ministerstvech skončili, i když byli pod služebním zákonem. Zřejmě největší rozruch vyvolalo oznámení šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína, že na něj premiér v demisi vyvíjí tlak, aby odstoupil. Babiš tvrdí, že Murín nemá jeho důvěru. Po projednání případu ve sněmovním bezpečnostním výboru oznámil, že Murín bude zproštěn služby, což expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označuje za snahu Babiše ovládnout důležitou součást bezpečnostních sborů.

Činnost vlády ovlivňuje fakt, že Babiš vyjednává se souhlasem prezidenta Miloše Zemana podporu pro svůj druhý kabinet. Po třech měsících se zdá, že dohodu o toleranci uzavře s komunisty, se sociálními demokraty pak jedná o jejich vstupu do vlády. Záda si Babiš jistí programovými ústupky hnutí SPD, které označují i někteří ministři ANO za extremistické. Sněmovnou tak vláda nechává procházet například návrh zákona o obecném referendu z dílny SPD, ačkoli tvrdí, že nechce, aby bylo v referendu možné hlasovat o zahraničně politických tématech, například o vystoupení z EU.

Vlastní návrhy zákonů kabinet často předkládá jako poslaneckou iniciativu, čímž podle kritiků obchází připomínkovací řízení, u dalších předloh zkracuje termíny pro přípravu legislativy. Minulý týden například kabinet přitakal sporné novele služebního zákona ještě před tím, než návrh probral v tripartitě. Kabinet v úvodu svého fungování přišel i se změnami vlastního jednacího řádu, který má urychlit legislativní proces, po kritice z něj vypadla některá ustanovení posilující postavení premiéra či záměr, aby se nezaznamenávalo, jak jednotliví ministři hlasovali.

V posledních týdnech plní premiér v demisi slib, že bude navštěvovat spolu s ministry regiony. Navštívil zatím Zlínský a Liberecký kraj, kde se zajímal o chod zdravotnických zařízení, projekty rozvoje a práci na dopravní infrastruktuře. Negativní ohlas Babiš minulý týden sklidil, když při návštěvě v Novém Boru na Českolipsku podepsal petici za zrychlení přípravy výstavby obchvatu České Lípy, i když jeho hnutí resort dopravy řídí už pátý rok.

Během tří měsíců řešila vláda protesty taxikářů, kteří si stěžují na liknavý přístup státu k regulaci sdílené ekonomiky. Vláda slíbila rychlejší přijetí zákonů v této oblasti a jedná s alternativními dopravci o jejich působení na českém trhu.

Ukrajování z demokratických postupů vyčítalo v souvislosti se zvolením komunisty Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS premiérovi v demisi na demonstracích několik desítek tisíc lidí. Uplynulý čtvrtek se studenti zhruba 300 vysokých a středních škol po celé zemi připojili k půlhodinové výstražné stávce, cílem protestu bylo bránit společenské a ústavní hodnoty.

Témata:  vláda Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy